2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz, víz, tiszta víz, ha nem tiszta… akkor szürkevíz

Földünk édesvíz-készletei rohamosan fogynak. Közben pedig az egyre szélsőségesebb időjárás miatt hol aszállyal, hol pedig árvízzel küzdünk. És ahelyett, hogy takarékoskodnánk a vízzel, még a WC-t is ivóvízzel öblítjük, pedig erre a célra és locsolásra használhatnánk szürkevizet is.

A háztartásokban keletkező szennyvizet két csoportba sorolhatjuk: a tisztálkodásból és a mosásból származó kevéssé szennyezettet szürkevíznek, a mosogatásból és a WC-ből eredőt pedig feketevíznek nevezzük. A szürkevízben vegyszerek találhatók, amíg a feketevíz kórokozókkal és zsiradékkal szennyezett.

Magyarországon a háztartásokban átlagosan 150 liter vizet használunk fejenként és naponta, ennek legalább harmadát megtakaríthatnánk, ha a szürkevizet újrahasználnánk. 

A szürkevíz használata során szükséges elővigyázatossági intézkedésekről további információkat talál a homeinfo.hu-n Timaffy Lilla írásában.

A szürkevizet tisztítás után WC-öblítésre, esetleg mosásra és locsolásra lehet még fölhasználni. A szürkevíz hasznosítására több módszer létezik. A homeinfo.hu cikkéből megtudhatjuk, hogy egy családi házban miként lehet ezeket alkalmazni.

Már a tervezés, építés során el kell dönteni, hogy hasznosítani kívánják a szürkevizet, mert ez esetben nem kettő, hanem három vízvezetékre lesz szükség.

A mosdásra, fürdésre, zuhanyozásra használt víz egy nagy tartályban összegyűjtésre kerül, majd a rendszer szűri, tisztítja, csírátlanítja a vizet. Ezt vezetik a harmadik csőrendszerbe, ezt a szürkevizet mosásra és WC-öblítésre használják. A már újra fel nem használható vizet a WC-kből, a konyhából és a mosógépből biológiai szennyvíztisztítóba kell vezetni. Ha a tartályban nem lenne elég szürkevíz, akkor azt az esővízgyűjtő ciszternából lehet pótolni.

Fotó: homeinfo.hu

Létezik olyan megoldás is, amikor a mosás során keletkező szürke szennyvizet locsolásra használják föl. Mivel a szürkevíz hasznosítása veszélyesebb, mint az esővízé, ezért a felhasználása során körültekintően kell eljárni. 

A szürkevíz fertőtlenítése történhet klór-, illetve jódtartalmú fertőtlenítőszerekkel, ultraibolya fénnyel vagy ózonnal. A lakosság számára inkább az előbbiek érhetők el, amíg nagyobb fogyasztók megengedhetik maguknak az utóbbiakat is.

Neked ajánljuk
A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Mérföldkő az akadálymentes közlekedésben: virtuális jeltolmácson dolgozik a Wiener Linien Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára Téli ruhát gyűjtenek Szegeden
Tovább a forrásra: homeinfo.hu
Vissza
Hírfolyam