2019. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden, amit a hőszivattyúról tudni érdemes

Aki környezettudatos és energiahatékony megoldásokban gondolkodik, valószínűleg hallott már a hőszivattyúkról. De mit jelent valójában ez az ígéretes technológia? 

A hőszivattyú a környezetünkben lévő energiát használja fel fűtésre, hűtésre, illetve meleg víz előállítására. Működési mechanizmusát tekintve egy hűtőgéphez hasonlíthatnánk, ám nem a hideg oldalon elvont, hanem a meleg oldalon leadott hőt hasznosítja.

Ugyanakkor fordított üzemmódban szintén működhet, azaz nyáron egy felmelegedett helyiség hűtésére is képes. Üzemeléséhez szükség van hagyományos energiaforrásokra, de igény esetén ezek napenergiával, szél- vagy geotermikus energiával helyettesíthetők.

Fotó: www.daikin.hu

Rengeteg fajta készülék kapható, vagyis a hőleadó (fan-coil) egységek közül kiválaszthatjuk az enteriőr stílusához leginkább illőt. Jellemzően nem foglalnak több helyet, mint egy hagyományos klímaberendezés.

A hőszivattyú ideális megoldás a fűtés, a hűtés és használati meleg víz biztosítására új épületekben vagy már elkészült házak korszerűsítésére egyaránt.

A tapasztalat azt mutatja, hogy stabil, végiggondolt hőmérséklet-szabályozással és például a Daikin Altherma 3-mal akár 60 százalékkal csökkenthető egy átlagos méretű családi ház fűtési költsége (a fennmaradó 40% a hőszivattyú működéséhez szükséges elektromos áram díja). Sőt – kiadásainkat tovább mérsékelhetjük más, megújuló energiaforrások csatlakoztatásával (például napelemmel).

Neked ajánljuk
Merre tovább, ha kulcsra kész? Az üveggyapot a szigetelés új sztárja Ütött a fenntarthatatlan tárgyak órája Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Hallottál már a környezetbarát kenderházról? (videó)
Tovább a forrásra: lakaskultura.hu
Vissza
Hírfolyam