2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Minden, amit a hőszivattyúról tudni érdemes

Aki környezettudatos és energiahatékony megoldásokban gondolkodik, valószínűleg hallott már a hőszivattyúkról. De mit jelent valójában ez az ígéretes technológia? 

A hőszivattyú a környezetünkben lévő energiát használja fel fűtésre, hűtésre, illetve meleg víz előállítására. Működési mechanizmusát tekintve egy hűtőgéphez hasonlíthatnánk, ám nem a hideg oldalon elvont, hanem a meleg oldalon leadott hőt hasznosítja.

Ugyanakkor fordított üzemmódban szintén működhet, azaz nyáron egy felmelegedett helyiség hűtésére is képes. Üzemeléséhez szükség van hagyományos energiaforrásokra, de igény esetén ezek napenergiával, szél- vagy geotermikus energiával helyettesíthetők.

Fotó: www.daikin.hu

Rengeteg fajta készülék kapható, vagyis a hőleadó (fan-coil) egységek közül kiválaszthatjuk az enteriőr stílusához leginkább illőt. Jellemzően nem foglalnak több helyet, mint egy hagyományos klímaberendezés.

A hőszivattyú ideális megoldás a fűtés, a hűtés és használati meleg víz biztosítására új épületekben vagy már elkészült házak korszerűsítésére egyaránt.

A tapasztalat azt mutatja, hogy stabil, végiggondolt hőmérséklet-szabályozással és például a Daikin Altherma 3-mal akár 60 százalékkal csökkenthető egy átlagos méretű családi ház fűtési költsége (a fennmaradó 40% a hőszivattyú működéséhez szükséges elektromos áram díja). Sőt – kiadásainkat tovább mérsékelhetjük más, megújuló energiaforrások csatlakoztatásával (például napelemmel).

Neked ajánljuk
Egyedülálló organikus dizájn Budapest egyik legújabb irodaházában Környezetbarát kenderbeton Zöldebb és jobb városok Gombából táskát? Baraksó Alexandra szerint lehetséges! Lézerekkel bombázza a Földet a NASA új műholdja
Tovább a forrásra: lakaskultura.hu
Vissza
Hírfolyam