2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Noah House: rezsimentes magyar szuperház

Egyáltalán nincs rezsije, és semmilyen közműre sincs szüksége. A Noah House ennek ellenére nem fog többe kerülni, mint a hagyományos lakóházak. A technológia a Csendes-óceánon esett át az első tartós tesztelésen, a prototípus pedig a Pilisben épül. A világújdonságot jelentő szuperházról megálmodója, Blaskovich Ákos mesélt az Energiafigyelőnek.

Energiafigyelő: Szabadalmaztatott egy lábakon álló házat?

Blaskovich Ákos: Egy talajcsavarokon álló mobilházat, amely abszolút összkomfortos, minden benne van. Saját maga termeli meg az energiát, magának biztosítja a vizet, és minden a házon belül történik, tehát a természetbe nem kerül ki semmi. Még tartályokat sem kell beásni, fúrni-faragni, ha pedig meguntad a lakóhelyet, ugyanúgy szétszedheted és elviheted máshová. Kicsavarod a talajcsavarokat is, és nem hagysz magad után törmeléket, betont, miegyebet.

A Noah Ház prototípusa a Pilisben Fotó: www.noahhouse.hu

Energiaoldal: A vízellátást hogyan oldották meg?

B. Á.: A ház összegyűjti az esővizet és ásványvíz minőségű ivóvizet állít elő belőle. Hathavi mennyiséget tudunk tárolni, de ehhez az is kellett, hogy hihetetlen módon lecsökkentsük a ház vízfogyasztását. Olyan technológiákat alkalmazunk, amivel rengeteg vizet meg tudunk spórolni. Az egyik ilyen a WC (ebből kettő is van benne). Még a takarékosak is 8-10 liter körüli vizet használnak az öblítéshez, a hagyományosak pedig 15-20 litert öblítésenként. Mi speciális WC-ket használunk, amit inkább a repülőgépekéhez lehet hasonlítani. Egy szivattyúrendszer viszi el belőle a dolgot, és az egész öblítést megoldja fél liter vízből.

Fotó: www.noahhouse.hu

Energiaoldal: Jól tudom, hogy ez a ház a tengeren született?

Az alapötlet onnan jött, hogy amikor a Csendes-óceán-átkelésen hajóztam, volt időm ilyeneken gondolkodni. Arra gondoltam, hogy itt vagyok a világ legnagyobb összefüggő vízfelületén egy olyan kis hajóval, amely egy pontszem egy olyan közegben, ami ebben a formában nem annyira a lételemünk. Ha beleesem a vízbe, akkor van mondjuk egy napom, utána végem.

Ezen a kis hajón viszont minden luxuskörülményünk megvolt, ugyanúgy termeltük az energiát napelemekkel, akkumulátorokkal tároltuk, ivóvízkészítő berendezés csinálta a tengervízből az ivóvizet, szólt a rádió… mindenünk megvolt. A túlélés szigete volt a mi kicsi hajónk. Azon gondolkodtam, hogy ha ezt a kis hajót kirakom a partra, ugyanúgy működik, ott is tudsz benne élni, akkor a „túlélés szigeté”-ből meg kellene építeni a „túlélés házát”.

Fotó: www.noahhouse.hu

„A Noah Ház megújuló energiákat hasznosító, közmű- és rezsimentes, önfenntartó lakóház. Az épület valójában „aktív ház”, amely újrahasznosítható anyagokat felhasználó, előre gyártott elemekből készül, különleges szigeteléssel és technológiával. Korszerű anyagok, gyors kivitelezés, mérnökien pontos megoldások, kulcsrakész átadás. Mindez 40 nap alatt!” – ígéri a vállalkozás honlapja.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: energiaoldal.hu
Vissza
Hírfolyam