2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Házak épülnek kenderből

Elsőre a zsák, kötél, farmernadrág jut eszünkbe, amikor az ipari kender felhasználási területeire gondolunk, pedig közel 25 ezer termék készül e rendkívül sokrétűen alkalmazható haszonnövényből. A kendert a textilipar mellett az élelmiszer-, a jármű-, a kozmetikai, sőt:
az építőipar is kezdi felfedezni magának.

A 100%-ban természetes alapanyagokból készülő kenderbeton magyarországi honosítását és építőanyagként történő engedélyezését a szegedi székhelyű, 12 magánszemély által alapított KÖSZI Trade Szövetkezet végezte el. A Nemzeti Műszaki Értékelés eljárásának eredményeként Magyarországon is építhetőek kenderházak:

Az első két magyarországi kenderház kivitelezése 2017 elején kezdődött meg a Csongrád megyei Domaszéken.

A kenderházat a vályogházhoz is hasonlítják, ám annyiban más és jobb, hogy kenderbeton öko-építőanyagként ötvözi a jó hőszigetelő képességet, a hőtároló képességet és a páraáteresztő és szabályzó képességet – ezzel a hagyományos üveg- és kőzetgyapot hőszigeteléseken is túltesz. Kenderházban lakni egy modern anyagokkal szigetelt házhoz képest olyan, mintha a hidegben egy műszálas pulóver helyett 100 százalékban pamutból készült pulóvert vennénk fel.

Az elmúlt 4-5 évben Olaszországban négyszáznál több kenderház – családi és társasház – épült fel. A külföldi tapasztalatokat gyűjtötte össze a KÖSZI Trade Szövetkezet, és a megszerzett tudásnak, valamint a széles körű összefogásnak köszönhetően 2016 novemberében Domaszéken letették az első magyarországi kenderház alapkövét.

Építés alatt a második magyar favázas szerkezetű kenderház Fotó: Energiatakarékos Házépítés/facebook

Másfél hektáron megtermő ipari kender – mintegy 12-13 tonna – elegendő egy 100 négyzetméter alapterületű családi ház felépítéséhez. A kender rostjait mésszel és vízzel kötik egymáshoz, és zsalutéglákká alakítják. Ez könnyen formázható, nem szükséges maltert használni hozzá, és ellenáll a nyirkosságnak is. 

Tapasztalatok szerint a kenderház meleg, száraz és kényelmes, és rusztikus atmoszférát kölcsönöz az életnek.

Neked ajánljuk
Esélyt kap a maradék hungarocell – nehezen kezelhető hulladékból hasznos termék Mintaotthon a jövőből: környezettudatosságra, fenntarthatóságra és bútorszerelésre okít az IKEA Hangolódj mosogatószappannal a műanyagmentes júliusra A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam