2021. március 2., Lujza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dombház szupervályogból – egy alternatív építészeti technológia

A megszokottól eltérő dolgokra félve, kétkedve tekintünk. Biztonságos? Megéri belevágni? Nincs ez az építkezésben sem  máshogyan. Valószínű, hogy itt az ideje elgondolkodnunk a jól bevált építési, építkezési módok leváltásán, ezzel is hozzásegítve magunkat egy fenntarthatóbb világ kialakításához.

Mi is az a dombház?

A domházak úgy néznek ki, mint A Gyűrűk Urában a hobbitházikók – történetük több ezer évre nyúlik vissza. A tradicionális magyar építészetben is találkozhatunk földbe süllyesztett házakkal, úgynevezett veremházakkal. Ezeknek két fajtáját különböztetik meg: egyhelyiségeseket, amelyek népi eredetű elnevezése a putri volt, és a többhelyiséges épületeket, amelyeket burgyénak neveztek.

Putrik Fotó: Buzinkay Géza/fortepan.hu

A dombházakra jellemző, hogy vonalaik ívesek, alapjuk többnyire körökből épül fel, oldalfalaik is íveltek, a terek kupolában végződnek. Az épület jelentős részét föld fedi, ám ablakok, bevilágítók gondoskodnak a megfelelő fényviszonyok kialakításáról. Szerkezetéből, formavilágából adódóan sajátos, különös érzés keríti hatalmába a dombházba lépőket.

Építőanyagai lehetnek a modern építészet alapanyagai is, de választhatunk egy, még hazánkban kevésbé elterjedt módozatot is, amely a szupervályog nevet viseli. 

A vályogépítkezés nem mai technológia, számos előnnyel rendelkezik: elsők között érdemes megemlíteni, hogy a felhasznált alapanyagok 100%-ban természetesek, így bármikor könnyedén visszakerülhetnek a természetbe. Ezenfelül jó hőtároló, szabályozza a helyiségek páratartalmát, belső klímáját, pozitívan befolyásolja az épület akusztikáját.

Szupervályog fal részlete Fotó: Build Simple Inc./Wikimedia Commons

Hátránya a vízérzékenység és a kisebb mértékű szilárdság. De! Megszületett a szupervályog (angol terminológiában: Earthbag vagy SuperAdobe), ez a gyors, gazdaságos és környezetbarát építkezési technológia.

Dombház építésekor alkalmazva a technológiát a következőképpen járunk el. Az épületnek megfelelő alapot kell kiépíteni úgy, ahogy egy megszokott ház esetében is tennénk. Ezt követően a kiásott földkeveréket cementtel elegyítve – amely a stabilizáló anyag szerepét tölti be – a körszövött, egybefüggő (még nem feldarabolt) polipropilén zsákokba (liszteszsák) töltjük. Ezt úgy kell elképzelni, mintha kolbászt töltenénk.

A megtöltött zsákot a megtervezett forma szerint rétegesen lefektetjük. A zsákok stabilizálására a rétegek közé szögesdrótot helyezünk, amely úgy viselkedik, mint a modern építkezésben a kötőanyag.

Dombház Fotó: Wknight94/Wikimedia Commons

Fontos, hogy minden egyes réteget tömörítsünk. Dombház lévén az épület jelentős részére kerül földborítás, amely magával hozza a földben élő rágcsálókat, kisállatokat, nedvességet. Ezek ellen üvegszálas hálóval, illetve párazáró fóliával védekezünk. A megépített falazatot vakolni és színezni kell, az ellenállóság és összhatás érdekében.

Neked ajánljuk
Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás A rossz felújítás elképesztő energia- és pénzpazarlás Problémákat tárt fel a zöld reklámokkal kapcsolatban a közös európai vizsgálat Extrém alacsony vízállás: a hétvégén csaknem kiszáradtak a csatornák Velencében Kvöldsól, az izlandi bor – az ifjúság forrása
Tovább a forrásra: homeinfo.hu
Vissza
Hírfolyam