2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mészvakolat: természetes és egészséges megoldás

Napjainkban sokan szenvednek különböző allergiás tünetektől, légúti megbetegedésektől, melyek kiváltó okát gyakran otthoni környezetünkben kell keresni. Egy rosszul szellőző lakóépület kedvező feltételeket teremt a kórokozók és baktériumok elszaporodásához, valamint a penész kialakulásához. A mész alkalmazása nagyban hozzájárul az egészséges klíma megteremtéséhez.

A mész az egyik tradicionális vakolóanyag, akár kültéri, akár beltéri vakolatként is alkalmazható. A környezetből felveszi és megköti a káros kén-dioxidot és az üvegházhatás egyik kiváltóját, a szén-dioxidot. Ezáltal tartósabb is lesz, a hajszálrepedések maguktól beforrnak, a szén-dioxid felvételével ugyanis mészkő képződik.

Pórusszerkezetének köszönhetően kitűnő páraszabályozó. Egy 4 tagú család átlagosan 10-20 kg vízpárát produkál naponta; lélegzéssel, párologtatással, konyha- és mosdóhasználattal. A cementalapú vakolat 45-50 g vízpárát enged át naponta négyzetméterenként, míg a mész-homok vakolatnál ugyanez 300 g/m2/nap. Ráadásul mivel a mész lúgos kémhatású, meggátolja a penészgomba-képződést.

Beltérben alkalmazva

A beltérben használható meszes klímavakolatok különböző alkalmazási módokhoz igazodva más-más receptúrával állnak rendelkezésre. Fontos, hogy az így elkészült falakat ne diszperziós festékkel fessük, hiszen azzal lezárnánk a páraszabályozó pórusokat. Javasolt a természetes kötőanyagú termékek használata: például szilikátfestékek, illetve mészfestékek.

A boltban kapható mészfestékek legtöbbször tartalmaznak olyan diszperziós adalékot, amely a falak szellőzését gátolja. A hagyományos falakhoz, építkezési módokhoz a hagyományos felületkezelés illik, javasolt saját keverésű mészfesték használata.

Kültéri alkalmazás

Egy köbméternyi vakoláshoz használható mészhabarcshoz kb. 1/3-1/4 m3 mészpép (azaz oltott mész) szükséges.  A megfelelő arányú keverés igen egyszerű a házilagos kivitelezésnél: három (vagy négy) lapát homokhoz egy lapát mészpépet kell adni, és úgy összekeverni. A mészhabarcs vakolat egy rétegben legfeljebb 1,5-2,5 centiméter vastagon hordható fel, ellenkező esetben megrepedezik. Sokan pont azért nem szeretnek dolgozni vele, mert több rétegben kell felvinni, és így a száradás is lassabb.

Nem mindegy, hogyan kerül a falra a habarcs. A tapasztalat szerint jobb, ha a feldobástól ragad oda, mintha rásimítás útján tenné azt.

Olyan erővel kell a vakolást csapni, hogy a keverék a falon maradjon magától, ne kelljen simítással rádolgozni. Ahhoz, hogy a mészhabarcs vakolat erős legyen, nem árt rabichálót alkalmazni.

Fontos, hogy nagy hőségben ne vakoljunk, főleg ne külső, a napsütésnek kitett falat. Ellenkező esetben repedni, károsodik fog.

Neked ajánljuk
Térítésmentes tanácsokkal segíti az ingatlanok zöldülését a Magyar Mérnöki Kamara Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé Sok magyar szeretne zöld otthont Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Tovább a forrásra: ezermester.hu
Vissza
Hírfolyam