2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemes kisokos: gyakori hibák, melyekre érdemes odafigyelni

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a napelemek. Egyre többen döntenek úgy, hogy búcsút mondanak a károsanyag-kibocsátásnak és vele együtt a villanyszámlának. Azonban a beruházás megkezdése előtt jó ha megismerkedünk azokkal az alapvető hibákkal, amelyek később komoly fejtörést is okozhatnak. 

A napelemek esetében is kiemelten fontos a megfelelő kivitelező kiválasztása. Lehet, hogy egy komoly referenciákkal bíró, megbízható cég némiképpen drágábbnak tűnik első látásra, ám a „mekkmesterek” könnyedén milliós kárt okozhatnak puszta hozzá nem értésből. Nagyon be lehet fürödni azzal is, ha úgy vásárolunk meg egy kész rendszert, hogy nem győződünk meg az épület hálózatának terhelhetőségéről vagy a villanyóra paramétereiről. Kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha kiderül, hogy csak emiatt cserélni kell a teljes vezetékezést vagy a villanyórát.

Habár a napelemtáblákat szinte bármilyen tetőre fel lehet szerelni, az optimális dőlésszög mégis 25-35° közötti. Az ennél magasabb vagy alacsonyabb dőlésszög a hatásfokot rontja.

Ha a házunk tájolása nem megfelelő, érdemes átgondolni, hogy esetleg attól külön, a kertbe vagy más épületre kerüljön a napelem, máskülönben a rendszer hatásfoka jócskán elmaradhat az ideálistól – ebben az esetben ideális megoldást nyújt a SolarEdge inverter, amely segítségével csökkenthetjük a termeléskiesést.

Az inverteres, azaz hálózatra visszatápláló napelemrendszer kiváló választás, hiszen a többletáramot értékesíteni tudjuk. Csakhogy éppen emiatt engedélyeztetni is kell a rendszert a helyi áramszolgáltatónál, aminek az elmulasztása komoly kellemetlenségeket okoz – miközben a szolgáltató alapvetően partner szokott lenni. 

A Villamos Energia Törvény rendelkezése értelmében minden 50 kVA-os teljesítményt meghaladó rendszer építésiengedélyköteles.  A túl olcsó napelemeknél is gyanakodjunk, jobb, ha megbízható forrásból szerezzük be az eszközt.

A napelemrendszer fontos része a megfelelő tartószerkezet. Ha ezen takarékoskodunk, pár év múltán azt vehetjük észre, hogy a rozsda és az időjárás „megeszi” a tartószerkezetet, ami az egész rendszer működését veszélyezteti. A jó minőségű napelemtáblákat 30-40 évre tervezik, a tartószerkezet is bírjon ki legalább ennyit!

Fontos, hogy megbízható szakemberre bízzuk a kivitelezést Fotó: Pixabay

Elemi hiba, ha az invertert akarjuk megúszni kevesebb pénzből! Tény, hogy már olcsó invertereket is gyártanak, ám rögtön két gond is adódhat: egyrészt az áramszolgáltatók pontosan meghatározták, milyen invertert fogadnak el (üzembiztonsági okokból), másrészt az olcsóbb berendezések általában jóval hamarabb is mennek tönkre.

A napelemes rendszerek többnyire elegendő áramot termelnek egy egész ház ellátásához, ami azt jelenti, hogy mind az érintésvédelem, mind a túlfeszültség-védelem alapvető kell hogy legyen. Az előbbi a súlyos sérüléseket, halálos baleseteket segít elkerülni, az utóbbi pedig egyszerre védi a ház elektromos rendszerét és a napelemrendszert is, hiszen meggátolja, hogy a hálózati túlfeszültség bármilyen kárt okozzon.

Neked ajánljuk
Napelemekből álló kísérleti kerékpárútszakaszt adtak át Hollandiában Környezettudatos fürdőruhával rukkolt elő a Sloggi A házak megfelelő szigetelésével egymillió tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatnánk a légkörbe Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: ezermester.hu
Vissza
Hírfolyam