2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ökoépítészet a 21. században

Az építőipar növekedésével sajnálatos módon együtt jár, hogy nagy mennyiségű felhasználhatatlan anyagot hagy maga után. A környezettudatos építkezéshez meg kell ismerkednünk a nyugaton már elterjedt ökoépítészeti megoldásokat – erre jó alkalmat kínál az Ökohome konferencia.

Napjainkban az építőipar a leginkább környezetterhelő iparágak egyike. Nem csupán az építőanyagok előállításához kell jelentős mennyiségű energiát felhasználni, de gyakran szállításukat is több országon keresztül kell megoldani, mire a beépítés helyéhez érnek.

A gyorsan fejlődő kivitelezés-technológia mellett az építtetők növekvő elvárásokat állítanak az építőanyag-iparral szemben, mely emiatt egyre több vegyi anyag alkalmazásával válaszol, a korábban évszázadokon keresztül használt és jól bevált természetes anyagok helyett.

Ennek következményeként mára egy átlagos épület életciklusa végén a beépített anyagok nagy része újrahasznosíthatatlan hulladék, mely jelentős utólagos költségeket és környezetterhelést jelent.

Fotó: Pxhere.com

Súlyos következmények

Az 1980-as évek elején mérgező favédő szerek kipárolgásának hatására emberek tízezrei betegedtek meg. Nem kellett sokat várni, és hamarosan addig óriási mennyiségben használt anyagokról derült ki (pl. azbeszt, formaldehid, hexabróm ciklodekán), hogy rendkívül környezetszennyező és egészségkárosító hatásúak.

Az épületbiológusok napjainkra több mint 2000 olyan vegyületet tartanak számon, amelyek a mai lakóépületeinkben rendszeresen jelen vannak, ugyanakkor komoly egészségkárosító hatásuk lehet.

Fotó: shutterstock.com

A Beteg Épület Szindrómát (Sick Building Syndrome) a WHO 1984-ben ismerte el hivatalosan. Időközben már nemcsak közösségi épületekre, hanem családi házakra is kidolgozták a keretrendszert, amely meghatározza az egyes vegyületcsoportok és káros anyagok egészségügyi határértékeit.

Erre azért is volt szükség, mert időközben olyan új civilizációs betegségek jelentek meg, mint a többszörös kémiai túlérzékenység (MCS), valamint drasztikusan megnőtt az allergiás, az asztmás, sőt az elektroszmog következtében jelentkező betegségek száma is.

Tudatos válaszok

Ezekre a jelenségekre válaszul az ökoépítészeti törekvések egyre nagyobb teret nyernek szerte a világban, és komoly állami támogatásokkal, pályázatokkal igyekeznek hozzájárulni új, természetes, környezetbarát építőanyagok fejlesztéséhez, innovatív technológiák megvalósulásához.

Az ÖKO HOME Expo Konferencia és kiállítás immáron 3. alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a Lurdy konferenciaközpontban, 2018. október 4-én.

A rendezvény során Európa legjobb előadói nemzetközi példákon keresztül mutatják be az ökoépítészetben rejlő lehetőségeket és újdonságokat. Az előadók és kiállítók között üdvözölhetjük hazánk legjobb ökoépítészeit, építőanyag-gyártóit, tapasztalt kivitelezőit, és a környezettudatos építést támogató szakmai szervezeteket is.

A rendezvény szakmai védnöke a HuGBC, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete. A rendezvényről további információk az Ökohome.hu oldalon olvashatók. 

Neked ajánljuk
Téglaként él tovább a textilhulladék Hogyan vigyázzunk a vízre az otthonunkban? – Infografika Mi fán terem a „földhajó”? Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: epiteszforum.hu
Vissza
Hírfolyam