2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gombából, rizshéjból és üveghulladékból ökotégla

Szívesen laknál gombából épült házban? Ez most már lehetséges. Az alacsony karbontartalmú, kevésbé tűzveszélyes, hangyabiztos tégla gombából készül. A kis környezeti terhelést jelentő építőipar alapja lehet.

Az új tégla olcsóbb, mint ha mesterséges műanyagot vagy faaprítékból készített elemeket raknának bele, és kellőképp erős ahhoz, hogy a falban is megállja a helyét, habár leginkább belső falak kialakítására használnák ausztrál kitalálói. 

A gombatégla első ránézésre olyan, akár egy sütemény Fotó: The Conversation

Alapanyagai:

  • Lepketapló gomba (Trametes versicolor);
  • agrárhulladék;
  • rizs héja;
  • és üveghulladék (kidobott vagy szennyezett üveg).

A melbourne-i RMIT University kutatói gondoltak egyet, és hasznosították a felsorolt anyagokat: az így létrejött tégla pedig könnyű, de kemény.

Óriási nyersanyagmennyiségről van szó, ami így hasznosulhat.

Gondoljunk csak bele, rizsből évente 480 millió tonnát eszünk meg globálisan, ennek a súlynak 20 százaléka a rizs héja. Ami pedig az üveghulladékot illeti, csak Ausztráliában 600 000 tonna keletkezik belőle évente.

Feldolgozásuk nem igényel sok energiát, és nem jár nagy légszennyezéssel, ráadásul többféle formába is önthetők. Fejlesztői úgy látják, hogy az új anyagnak még a csomagolóipar is hasznát vehetné.

Kevésbé tűzveszélyes

A „gombatéglák” szigetelőanyagnak a leghasznosabbak. Sokkal jobb hőmegőrző tulajdonságai vannak, mint a polisztirénnek vagy a farostlemeznek. Természetes összetevői miatt a tűzveszély is kisebb az ilyen tégláknál. A gombatégla lassabban ég el és kevesebb hőt bocsát ki, ezért biztonságosabb megoldás. 

Hangyabiztos

Másik előnye, hogy hangyabiztos, ezt a tulajdonságát a rizshéj szilícium-dioxid-tartalmának és az üvegnek köszönheti, ettől kevésbé „étvágygerjesztő” a hangyák számára. Ausztrália területének közel fele hangyainvázió veszélyének van kitéve, a lakástulajdonosoknak évente 1,5 milliárd dollárnyi kárt okoznak ezek a rovarok.

Nagyon valószínű, hogy minden iparágban kreatívak lesznek a mérnökök, hogy megtalálják a kidobásra ítélt anyagok felhasználásának módjait – írja a piacesprofit.hu.

Kényszerű áttérés ez a körforgásos gazdaságra, hiszen például Kína 2018 eleje óta nem fogadja be a külföldi műanyaghulladékot.

A portál értesülései szerint Japánban, Svédországban és Skóciában használnák először a gombatéglát.

Neked ajánljuk
Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld Élő téglákkal a környezetbarát épületekért Ettől a lámpától az arcunk is felderül Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam