2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtérül-e az otthonainkban a környezettudatos építkezés?

Az idei Nemzetközi Zöld Építés Hetének fókuszában az otthonok állnak majd. A hugbc.hu hangolódás gyanánt a Sustainable Business Network írását ismertette, amelynek új-zélandi szerzője arra kereste a választ, milyen fejlesztéseket végezzünk ingatlanunkon, hogy a beruházás anyagi, lelkiismereti és egészségügyi szempontból is megtérüljön.

Egykor a napelemek az űrhajókra kerültek, aztán a gazdagok és szépek házaira. Manapság már rengeteg „zöld” és „öko” építési megoldás megfizethető, ugyanakkor nagyobb kezdeti költséggel jár. Vajon megéri alkalmazni őket?

A szakértők szerint kifizetődő előre gondolkodni, és az anyagiakon túl elérhető előnyök körét is tekintetbe venni.

Mielőtt a pénztárcánkhoz nyúlnánk

Először is érdemes észben tartani, hogy mielőtt nagyobb beruházásba kezdünk – némi önfegyelemmel –, rengeteget spórolhatunk. Kikapcsolhatjuk az eszközeinket, melyeket épp nem használunk, rövidre foghatjuk a zuhanyozás idejét, időzíthetjük az energiaigényes tevékenységeket, pl. mosást olyan időszakra, amikor olcsóbb az áram.

Hozzuk ki a minimumot az energiafogyasztás terén – abból, amink van Fotó: Pixabay.com

Következő lépésként a hatékonyságon javíthatunk: pl. kicserélhetjük a régi, elavult villanykörtéket LED-esre, a csaptelepeket, zuhanyfejeket nagyobb nyomásúra, mellyel csökken az átfolyó víz mennyisége.

Már a tervezéstől tudatosan

Egy környezettudatos otthon kialakítása sok szempontból csak jó tervezés kérdése. Ezek nem költségnövelő tényezők: említhetjük az alapozást, a jó szellőzést vagy a megfelelő benapozást.

Ügyelve az apró részletekre – kültéri fedett rész kialakítása, ahol ruhát száríthatunk, nem használunk szőnyeget a bejáratnál, hogy megelőzzük a párát – kellemes, élhető otthont alakíthatunk ki.

Ha jól gazdálkodunk a fénnyel és az árnyékkal, jó hangulatú és hőmérsékletű otthonra tehetünk szert Fotó: Pixabay.com

A húzós tételek

De mi a helyzet az olyan nagy tételekkel, mint az előírásoknál vastagabb extra szigetelés, a hőszigetelt ablakok, hőszivattyú, használati meleg víz tárolása vagy fotovoltaikus áramtermelő rendszerek?

Elsősorban az ingatlannal kapcsolatos terveinket érdemes tisztázni. Ha az elkövetkezendő 20 évben is családi otthonként fog szolgálni, akkor valószínűleg hajlandóak vagyunk várni a megtérülésre. Ugyanez a helyzet, ha nyugdíjasként már nem tervezünk elköltözni.

Az is előfordulhat, hogy egyszerűen olyan otthonban szeretnénk élni, mely tükrözi a környezettudatosság elveit, és ezért a kiváltságért hajlandóak vagyunk egy kicsit többet áldozni Fotó: Pixabay.com

Alex Reiche – a hatékony épületdizájn szakértője, a Building Excellence Group igazgatója szerint: „egy új otthon építésekor számos faktor jelent kézzelfogható költségcsökkenést egy bizonyos pontig. Azon felül azonban már túlfejlesztjük az ingatlanunkat”.

„A helyes hozzáállás, ha lépésenként haladunk. Ha minden alapvető tervezési elem a helyén van, gondolkodhatunk olyan kiegészítőkön, mint hőszigetelés, csaptelepek, használati meleg víz tárolása, minden olyan elemen, ami szoros összefüggésben áll az energiaszámlánkkal.”

A megtakarítás-költség egyensúly megtalálásához szükséges lehet némi tapasztalat, ezért érdemes a pénzt félretenni, és szakértői tanácsot kérni egy-egy nagyobb beruházási döntést megelőzően.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Az épületek emelésének nem szükségszerűen kell a természet rombolásával járnia Új szolgáltatás segíti az energetikai épület-korszerűsítéseket Keltsük életre a falakat! Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: hugbc.hu
Vissza
Hírfolyam