2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kerítés helyett telepíts élő sövényt

Hívatlan látogatók (kóbor kutyák, vadak, tolvajok) ellen kertünket gyakran kerítéssel vagyunk kénytelenek körülvenni. Ez költséges és munkaigényes megoldás, amely legtöbbször szépérzékünket és a táj hangulatát is zavarja. Forduljunk a hagyományos megoldás felé: telepítsünk honos cserjefajokból sövényt!

Régebben, ahol sok volt a kő, ott kőkerítés épült, ahol fában bővelkedtek, ott karókból, ahol nagy volt a szegénység, ott szúrós növényekből, indákból fontak kerítést. Ez utóbbit, de a modern drótkerítést is kiválóan lehet kombinálni növényekből telepített „élősövénnyel”.

Az élősövénynek sok előnye van

Véd a kíváncsi tekintetek és az illetéktelen betolakodók ellen, különösen, ha tüskés, tövises bokrokból áll, a tájba is tökéletesen illeszkedik.

Megfelelő cserjefajok telepítése esetén virágzatával, termésével vagy szépen színeződő, esetleg örökzöld leveleivel kerítésünk a kert dísze lehet Fotó: maxpixel.net

Ráadásul búvó- vagy fészkelőhelyet, táplálékot ad a kert „ingyen napszámosainak”: az énekesmadaraknak, lepkéknek, méheknek, gyíkoknak. Segít a szélkárok mérséklésében, és kedvezően befolyásolja a kert mikroklímáját is (árnyékot ad, a szél nem szárítja a talajt).

Hátránya a kezdeti lassú fejlődés (legalább 4-5 év kell a felnövéséhez) és a nagyobb helyigény: érdemes a telekhatártól legalább 1,5-2 m-rel beljebb elültetni a csemetéket, hogy a szomszédokkal elkerüljük a viszályt.

Hogyan ültessem?

Kijelöljük a sövény helyét, és egymástól 0,5-1 m távolságban rakjuk le a csemetéket. Olcsón beszerezhetők a telepíthető cserjék (galagonya, kökény, gyertyán stb.) az erdészeti szaporítóanyagokat előállító termelőknél. Az első két évben nagyon fontos a gyomok távol tartása (kapálni kell) és a rendszeres öntözés. Ha a növények már megerősödtek, utána szinte „gondozásmentes” a sövényünk – ha szeretnénk, akkor nyírással sűríthetjük, alakíthatjuk.

Neked ajánljuk
Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Töretlen népszerűségnek örvend a távhő Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam