2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mostantól a kazánok szennyezőanyag-kibocsátására is figyelni kell

A hagyományos energiahordozók kiváltása, a fűtőkészülékek károsanyag-kibocsátásának csökkentése nemcsak a véges erőforrásainkkal való takarékosság miatt fontos, hanem hozzájárul környezetünk védelmén keresztül egészségünk javításához is.

Még 2015 őszén lépett életbe az az európai uniós rendelet, melynek hatására a kazánokra, bojlerekre – a nagyobb háztartási eszközökről már jól ismert – energiacímke került. A címke használata egyszerű: minél energiatakarékosabb egy készülék, annál „zöldebb" a besorolása.

Akkor új fogalmakat is meg kellett tanulniuk a fűtéskorszerűsítőknek, hiszen ma már csak olyan fűtőberendezések hozhatók forgalomba, melyek elérnek egy adott szezonális hatásfokot. Egy készülék szezonális hatásfoka annak valós működési értékét tükrözi a teljes fűtési időszakban.

ne csak energiatakarékos, tiszta is legyen

2018 szeptemberétől az Európai Unió tagállamaiban a gázüzemű kazánok, illetve kombinált fűtő- és vízmelegítő készülékek esetén csökkenteni kell a nitrogén-oxid-kibocsátást.

A határnaptól csak olyan fűtőkészülékek kerülhetnek forgalomba és helyezhetők üzembe, melyeknek NOx-kibocsátása nem haladhatja meg az 56 mg/kWh értéket. A nitrogén-oxidok ugyanis károsak az emberi egészségre, és szerepet játszanak a savas esők kialakulásában is.

még egy ok a korszerűsítésre

Ma csak a lakások mintegy harmadánál elégedettek a lakók az épületek állapotával, az energiahatékonyság javítása az elmúlt tíz évben központi kérdéssé vált a hazai ingatlanok megújítása során. Jól érzékelteti a magyar otthonok rossz épületenergetikai állapotát az a tény is, hogy a fűtőkészülék-állomány átlagéletkora meghaladja a 20 évet.

Ez nemcsak azért baj, mert az elavult készülékek jóval több energiát használnak fel, hanem mert a levegőt is erősen szennyezik.

Magyarországon a légszennyezésből eredő egészségügyi költségek egyes becslések szerint meghaladják az évi 5 milliárd eurót. Hazánkban a nitrogén-oxid-kibocsátás, csakúgy mint a szálló por elsődleges forrása a lakossági fűtés. 

Neked ajánljuk
Rekordgyorsan, minimális anyagfelhasználással épült fel egy iskola Malawiban A fenyő magas világpiaci ára adhat esélyt egy új magyar építőanyagnak 45 ezer műanyag palackból épült közkönyvtár Ghánában Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: magyarepitestechnika.hu
Vissza
Hírfolyam