2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyezetfűtés, mennyezethűtés

Régebben természetesek voltak azok a fűtési megoldások, amelyek főként hősugárzással fűtötték be a szobát, mint például a kemence, a kandalló vagy a cserépkályha – a modern lakásokban sem kell lemondani a simogató meleg élményéről.

Néhány évtizeddel ezelőtt még természetes volt otthonainkban a cserépkályha, ami kellemes sugárzó hővel árasztotta el a lakást, megtartotta a meleget és nem volt szükség a sok fűtőtest alkalmazására sem, hiszen a kályha felülete rendkívül nagy volt. Azonban a tűz életben tartása folyamatos munkát igényelt.

Létezik azonban olyan rendszer, ami a klasszikus fűtési megoldások előnyeit ötvözi a modern kor elvárásaival, az önműködéssel és az aktív szabályozó rendszerrel, nem mellesleg energiatakarékos megoldást is jelent – fogalmazott Szabolcs Márton az onergy.hu-n megjelent ismertetésében.

Ezek az egyre gyakrabban előkerülő megoldások a fal- és mennyezetfűtés.

A csövekben 30-35 °C-os meleg víz kering egy szivattyú segítségével: ennek hatására melegszik fel a plafon, a padló és a falfelületek, a szoba minden fala radiátorként funkcionál Fotó: By Ralph Oesker/Wikimedia Commons

Mivel egyre jobb hőtechnikai építőelemeket (fejlett nyílászárók, hőszigetelő téglák) alkalmazunk épületeinkben, csökken a helyiségek hővesztesége. Ennek köszönhetően kevesebb hőt kell visszatáplálnunk, így lehetőség nyílik a vakolat alatt elhelyezett alacsonyabb hőmérsékletű fűtőrendszer kialakítására.

Ebből származik a rendszer másik nagy előnye: a sugárzott hő miatt már 20°C-os levegő esetén is olyan hőérzet keletkezik, mint egy 23°C-os radiátorfűtésnél. Az alacsonyabb hőmérséklet akár 15-20%-os megtakarítást is eredményezhet a fűtési számlán.

Felületfűtési rendszer kiépítése Fotó: USH Innovationen/youtube.com

Régebbi tervezésű házaknál is lehetőség nyílik hasonló fűtésrendszer kialakítására, hiszen a mennyezetre szerelt fűtés telepítése rendkívül egyszerű, a mennyezetre mindössze egy 5 cm vastag szigetelés és egy hőtükörrel ellátott fűtőpanel kerül. A panel az ablakon besütő nap hőérzetét kelti.

A rendszernek további előnye, hogy nem keletkezik említésre méltó légmozgás, így a porszemek és más szennyeződések nem kavarognak a levegőben.

Ráadásul nyári szezonban hűtésre is használhatjuk a rendszert.

Ugyanakkor a megoldás hátránya, hogy a sugárzó hő számára a bútorok akadályt jelentenek, így az alattuk lévő felület, például a padló, vagy a szekrények belseje nem melegszik át, emiatt ott páralecsapódás, illetve penészedés jelentkezhet. Természetesen erre léteznek megoldások, de a rendszer kiépítése során ezt is figyelembe kell vennünk.

Neked ajánljuk
Rekordgyorsan, minimális anyagfelhasználással épült fel egy iskola Malawiban A fenyő magas világpiaci ára adhat esélyt egy új magyar építőanyagnak 45 ezer műanyag palackból épült közkönyvtár Ghánában A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: onergy.hu
Vissza
Hírfolyam