2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismerkedjünk meg a zöldtetőkkel

Megnehezíti az életünket a klímaváltozás, különösen a nagyvárosokban élőket sújtja a szélsőséges időjárás. Az ő gondjaik enyhítésére nyújthat lehetőséget a zöldtető. 

A városok fenntartható fejlődésének egyik alapvető feltétele a zöldfelületek növelése – de erre jelentős mértékben már csak a tetőkön nyílik lehetőség.

Ugyanakkor a zöldtetőnek további előnyei is vannak: a modern városokban élők számos bajára jelenthetnek megoldást.

A chicagói városháza felülnézetből Fotó:rk: TonyTheTiger/Wikimedia Commons

Eső, hőség, szálló por

Nyáron alapvető gond a zsúfolt városokban, hogy a nappali meleget az épületek és az aszfalt tárolja, majd azt éjszaka sugározza vissza. Ezt hívják „hőszigeteffektusnak”, az éjszakai forróságban az ott élők nem tudnak pihenni, ami jelentősen megterheli a szervezetüket.

A klímaváltozás következtében a csapadék egyenlőtlenül esik le, hosszú, száraz időszakok után egyszerre nagy mennyiségű víz szakad le ránk. A csatornák ezt képtelenek elnyelni, a víz az utakon hömpölyög.

Az ültetőközeg vastagságától függően a tetőn kialakított zöldfelület megtartja akár a lehullott csapadék 70 százalékát is, ezzel jelentősen csökkenti a csatornahálózat terheltségét.

Az így elraktározott folyadék lassan elpárolog, a párolgás pedig hőelvonással jár: hűl a levegő, hűl az épület szerkezete is, sőt – nem is tud átforrósodni.

A zöldtetők környezetében alacsonyabb a hőmérséklet, így kevésbé
kavarog a por
Fotó: By Wpcpey/Wikimedia Commons

A városokban egyre többen allergiásak a szálló porra, a szmogra. A növények levelei pedig remekül megkötik a port, ellentétben a „fekete” tetőkkel, amelyekről a szél állandóan fölkavarja azt.

A zöldtetők télen is védik az épületet, mint fejünket a meleg sapka.

Az épület tetején kialakított kertben a növényrétegben és az ültetőközegben lévő levegőréteg jelentősen lassítja a hő kiáramlását, amivel nagy mennyiségű energia takarítható meg – fogalmaz Bellavics László írása alapján a homeinfo.hu.

Neked ajánljuk
Amikor az erdő a városba költözik Íme egy légből kapott ötlet az újrahasznosítás jegyében Hogyan lehetnek emberközpontúak a jövő városai? Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: homeinfo.hu
Vissza
Hírfolyam