2018. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élő épületek a kertben

Talán sokan nem tudják, hogy a leginkább kosarak alapanyagaként ismert fűz építőanyag – élő, természetes építőanyag – is lehet értő kezekben.

A valódi organikus építészet nem csak a formát veszi át, hanem magát az élő anyagot teszi meg az építészeti tér alkotójává – írja Koós Miklós, a koos.hu szerzője.

A biológiai faművesség, az élő építészet, a növényszobrászat a régmúlt időkbe nyúlik vissza, mégis kevés emlék maradt utána, és még kevesebb kortárs követője van.

Bonnie Gale művészi fűzfa épületei Forrás: Edward Hettig/youtube.com

A biológiai faművesség egy teljesen önálló ága a fűzfaépítészet. Alapanyaga a fűzfa, pontosabban a kötegekbe kötött fűzfa, amely így nagyobb fesztávolságok áthidalására is alkalmassá válik.

Azonban a kivágott és kötegelt fűzfa nem marad holt anyag: a földbe ásva kihasználhatjuk azt a képességét, hogy igen könnyen kihajt.

Fűzfa dóm Fotó: Stan Wray/geograph.org.uk

A locsolás, gondozás következtében az ágak meggyökeresednek és kihajtanak. A kötegekben lévő – talajjal nem érintkező – vesszők egy idő után elszáradnak, kipotyognak – és marad az élő váz, sűrű levélzettel. A „technológia” ilyen pofon egyszerű!

Neked ajánljuk
Ismerkedjünk meg a zöldtetőkkel Ez a különös épület a remény jegyében született Emberi vizeletből készítettek téglákat Megéri energiatakarékosra cserélni a háztartási gépeket Melegebbé és szárazabbá válik Svájc a globális felmelegedés miatt
Tovább a forrásra: koos.hu
Vissza
Hírfolyam