2019. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emberi vizeletből készítettek téglákat

A világon elsőként emberi vizelet felhasználásával készítettek téglát laboratóriumi körülmények között kutatók a Dél-afrikai Köztársaságban.

A szürke színű, szagtalan téglák nyolc nap alatt készülnek el a laboratóriumban vizelet, kalcium, homok és baktériumok felhasználásával. Az eljárás során műtrágyát is előállítanak a szakemberek – számolt be az MTI alapján az origo.hu.

A Fokvárosi Egyetem munkatársaként dolgozó Dyllon Randall és kollégái a korallzátonyok képződésének természetes folyamatára hasonlító eljárással állítják elő a biotéglákat.

A téglákat a vizeletben természetes módon előforduló karbamidból (urea) készítik. Ez a vegyület mesterségesen is előállítható. Az Egyesült Államokban már tesztelték a módszert, amellyel téglát lehet előállítani mesterséges karbamidból, ám a dél-afrikai kutatóknak most emberi vizelet felhasználásával sikerült ezt megvalósítaniuk.

Tégla készül emberi vizeletből Fotó: Two Cats Video Production/facebook.com

A vizeletből készített tégla nagy előnye, hogy szobahőmérsékleten készül, vagyis előállítása nem jár együtt szén-dioxid-kibocsátással, mint a hagyományos, égetett tégláké.

A tömeggyártás egyetlen akadálya, hogy mindössze egyetlen biotéglához nagyjából 20 liter vizeletre van szükség, ami egy átlagos felnőtt több heti vizeletmennyisége. 
A kutatásban részt vevő Suzanne Lambert szerint azonban a következő egy-két évtizedben biztosan kereskedelmi forgalomba kerül a termék, de addig még rengeteg munka vár rá és kollégáira a laboratóriumban.

Neked ajánljuk
Bújjunk a föld alá... Rusztikus, otthonos és egészséges – mi az? Beváltotta a reményeket a függőleges erdő A világ legintelligensebb madara A Lotusnak is lesz villanyautója
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam