2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szigetelés papírból? Igen, lehetséges!

Ha hisszük, ha nem, akár a papír is alkalmas lehet hőszigetelésre. A titok nyitja a levegős, laza anyagszerkezet, ugyanúgy, mint egy kötött pulóvernél, hiszen a legjobb hőszigetelő a levegő maga.

Napjainkban már nagyon sokféle szigetelési lehetőség közül választhatunk. Aki kedveli a különleges, környezetbarát megoldásokat, az is találhat magának jó pár alternatívát, amelyek hatásfoka akár el is érheti a tömegesen felhasznált népszerű szintetikus szigetelések tulajdonságait. Ilyen a papír vagy cellulóz hőszigetelés is.

Fotó: Pagodateto/youtube.com

Hogyan készül?

A papírt, amelynek nagyobb tömegét szimpla újságpapír teszi ki, egyszerűen felaprítják, majd bórsóval elegyítik. Az adalék az egészségre nem ártalmas, ellenben bekeverésével azonnal választ kapunk a sokak által megfogalmazott kérdésre, hogy mennyire éghető. A bórsó adalék hozzáadásával két legyet ütünk egy csapásra, hiszen nemcsak a papír éghetőségét csökkentjük le, hanem egyszersmind a rágcsálók beköltözését is megakadályozzuk vele.

Mivel a szigetelőanyag tömegét 90%-ban ledarált újságpapír teszi ki, talán ez az a szigetelőanyag, amely a legnagyobb mennyiségben tartalmaz újrahasznosított alapanyagot.

Szinte mindenhol alkalmazható, kivéve a tartósan nedves környezetet. Bár a cellulózszigetelés kismértékben képes felvenni és leadni a nedvességet, mégsem ajánlható vizes környezetben. De falak, födémek, ferde tetősíkok szigetelésére kiválóan alkalmas.

Általában befúvásos technikával juttatják a rendeltetési helyére, és párafékező anyaggal választják el a tartószerkezettől. Különösen zegzugos felépítésű szerkezetek utólagos hőszigetelésére alkalmas – írja a ujhazcentrum.hu cikke.

Neked ajánljuk
Panelház, kicsit másképp... Akik falra másznak a sivár és szürke városoktól Az elfoglalt városlakóknak sem kell lemondaniuk a saját kiskertről Trópusi vihar pusztít Houstonban Kis képes lepkeház – Könyv és művészeti alkotás
Tovább a forrásra: ujhazcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam