2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Három tipp, amit érdemes ellesni a passzív házak építőitől

Az igazán energiatudatos ház építése nem a speciális alapanyagok beszerzésével vagy a gépészeti megoldások megtervezésével veszi kezdetét: először a megfelelő telket kell kiválasztani!

1. Tájolás

A telek fekvése, tájolása a legtöbb esetben nem árbefolyásoló tényező, mivel az eladók többsége nem érzi ennek fontosságát. Persze résen kell lenni, mert a jó tájolású telkek azért kapósabbak, hamarabb elfogynak – olvasható a Paco Haus útmutatójában.

A választásnál ne az legyen a szempont, hogy a telek délre nézzen, az a fontos, hogy olyan házat lehessen rá tervezni, amelynek sok délre néző ablaka lesz.

Fotó: pxhere.com

Ezzel foghatod be és fordíthatod a ház fűtésére a legtöbb napenergiát. A mostani csúcskategóriás nyílászárókat ha süti a nap, sokkal több meleget engednek be, mint amennyit az éjszaka folyamán kiengednek.

2. A lejtés

Ha hegyes, dombos, lejtős vidéken építkezel, akkor ezt is figyelembe kell venned.
Tudod, miért termesztik a szőlőt déli lejtésű dombokon? Mert az északi oldalt csak a moha szereti. Ha a házad északi lejtésű domboldalra építed, akkor a nap folyamán több órával kevesebbet süti a házadat és az udvarodat a nap. 

Fotó: Ian Burt/flickr.com

Ezzel szemben a déli lejtő nemcsak rengeteg napsütéssel ajándékoz meg, hanem csillapítja a hideg északi
szél erejét is.

3. ültess fát, de okosan!

Az igazi passzív házaknál különös figyelmet fordítanak a fák ültetésére is.
Észak felől mindenképp örökzöldeket telepítenek, mivel ezek a téli zord időben is megőrzik lombkoronájukat, és így óvják a házat a hideg északi széltől.

Fotó: pexels.com

A déli oldalra nagy koronával rendelkező, de mindenképp lombhullató fákat kell ültetni. Hogy miért? Mert télen, amikor lehullanak a levelek, átsüt rajtuk a nap. Nyáron viszont, amikor a napsütés inkább hátrány, mint előny, a sűrű, zöld lombkorona tökéletes árnyékot ad. 

Neked ajánljuk
Amikor az erdő a városba költözik Íme egy légből kapott ötlet az újrahasznosítás jegyében Hogyan lehetnek emberközpontúak a jövő városai? A fehér szarvas (természetfilm) Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció
Tovább a forrásra: pacohaus.eu
Vissza
Hírfolyam