2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Passzív, aktív, öko – a jövő otthonai

Egyre több előremutató megoldás segít a fenntartható otthonok megteremtésében: korszerű szigetelőanyagok, építőanyagok, alternatív fűtési rendszerek, amelyek a szél, a nap, a víz és a föld energiáját hasznosítják. Új ház építése előtt mindenképpen érdemes megismerkedni a zöldotthon kialakításának lehetőségeivel.

A Lakáskultúra összegyűjtötte a fenntartható otthonok alapvető típusainak legfontosabb jellegzetességeit.

Passzív házak

Ebbe a kategóriába tartozik egy épület, ha megfelel a darmstadti Passzívház Intézet kritériumainak; többek között a levegőfrissítéshez szükséges légtömeget hűti vagy fűti, így nincs szükség hagyományos fűtésre.

Az ilyen házakban a légcseréhez nem kell ablakot nyitni, a szellőztetést egy berendezés biztosítja, amely elszívja a használt levegőt, és – a talajhő segítségével – frisset áramoltat a belső térbe.

 A megfelelő hőmérsékletet a nap, a föld és az emberi testek által sugárzott hő biztosítja. A passzív házak egyetlen, ki- és beugrók nélküli tömbből állnak Fotó: Wicker Paradise/flickr.com

Aktív házak

Az aktív házak nemcsak a fenntartásukhoz szükséges energiát képesek előállítani, hanem többletet is termelnek, nem véletlenül nevezik ezeket az épületeket „minierőműveknek”.

E téren fontos eredményt értek el a Budapesti Műszaki Egyetem diákjai, akik a madridi Solar Decathlon Europe versenyen három kategóriában is díjat nyertek ODOO Projekt névre hallgató szolárházukkal.

Fotó: odooproject/facebook.com

A Lakáskultúra írásából megismerhetjük a Csákberényben található présházból készült különleges ökolakást is.

Neked ajánljuk
Egyedülálló okosotthonok és irodaház épül Budaörsön Mintaotthon a jövőből: környezettudatosságra, fenntarthatóságra és bútorszerelésre okít az IKEA A klímaváltozás elleni fellépésre összpontosít az Európai Központi Bank A Scania üzemei is száműzték a fosszilis energiát Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén
Tovább a forrásra: lakaskultura.hu
Vissza
Hírfolyam