2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Energiatudatos és megfizethető bérlakások Budapesten

Zuglóban épül meg Magyarország első, önkormányzati támogatással fejlesztett energiatudatos és megfizethető közösségi lakóhelye, az E-Co-Housing szociális bérház.

A Zuglói Önkormányzat által – mintegy 1,5 milliárd forintos támogatással – megvalósuló projekt fő célja egy innovatív, fenntartható, önkormányzati bérlakásokat tartalmazó ház kialakítása Zuglóban.

A Gizella utca 14–16. szám alatti önkormányzati tulajdonú telekre épül majd az előregyártott elemekből készülő többszintes épület, melyben mintegy 25-30 különböző méretű lakás alakítható ki.

Az épület fizikai megvalósításán túl a projekt célja egy olyan lakóközösség kialakítása, amely generációkon átívelő együttműködésen, befogadáson alapul, és önkormányzó módon az egészséges és fenntartható életmódot támogatja.

Fotó: Civertan/Wikimedia Commons

Az Urban Innovative Actions (UIA) program az Európai Bizottság új, kísérleti kezdeményezése a 2014–2020-as időszakban. Az UIA célja, hogy erőforrásokat kínáljon európai városok számára újszerű, innovatív megoldások tesztelésére. A programra az 50 ezer főnél népesebb európai városok jelentkezhetnek.

A projekt céljai

  • Megközelítőleg 100, különböző életkorú, társadalmi és családi helyzetű zuglói lakosnak megfizethető, fenntartható lakhatási lehetőség nyújtása.
  • A több mint két ember elhelyezésére alkalmas zuglói önkormányzati bérlakásállomány növelése.
  • Önkormányzati és civil intézmények segítségével a lakóházban sokkal jobb „házon belüli” kommunikáció és személyre szabott szolgáltatás alakítható ki, amely modellként szolgálhat más települések számára.
  • A zéró energiafelhasználású épület csökkenti Zugló szén-dioxid-lábnyomát.
  • Az építkezés során újrahasznosított anyagok alkalmazásával növelhető az erőforrások felhasználásának hatékonysága.
  • Az esővíz és szürke víz hasznosításával, komposztálással, biohulladék újrahasznosításával a ház körül kialakítandó városi kertben elősegítik a körkörös gazdaság kialakulását.

Az E-Co-Housing projekt különlegessége, hogy a fejlesztésben fontos szerepe volt és lesz a teoretikus háttérmunkának, amit többek között a BME Urbanisztika Tanszéke, a Habitat for Humanity Magyarország, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület és a Közösségben Élni delegált tagjai végeznek – számolt be a Portfolio.

Neked ajánljuk
Ez az irodaház a jövő városainak hírnöke Áder János: Az innovációs házépítő verseny ötleteit hasznosítani kell Egyre többe kerül a szén-doxid-kibocsátás David Gilmour: Gitáraukcióval a klímaváltozás ellen Feltalálták a szolármotort
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam