2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hőszivattyúk működése

A hőszivattyúk a természetben megtalálható és ingyen elérhető energiát hasznosítják – így az egyik leggazdaságosabb, leghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb fűtési, illetve melegvíz-készítési módnak számítanak.

A hőszivattyúk a földben, talajvízben vagy levegőben rejtőző természetes energiát hasznosítják, ezzel jelentős fűtési energiamegtakarítást garantálnak.

Károsanyag-kibocsátás nélkül, hatékonyan működnek még alacsony környezeti hőmérsékletben is.

A kívánt energiamennyiség akár 75%-át is fedezni tudják. A fennmaradó 25%-ot többnyire elektromos áram fedezi. A hőszivattyúk kimondottan ajánlottak padlófűtés, illetve alacsony hőmérsékletű radiátorok alkalmazása esetén. 

A hőszivattyú működése Fotó: Vaillant HU/youtube.com

A hőszivattyús technológia tulajdonképpen a hűtőgép működési elvének a fordítottja. Míg a hűtőgép a készülék belsejében található meleg levegőt szállítja a készüléken kívülre, addig a hőszivattyú a külső környezetből vonja ki a hőt, és szállítja azt az épület belsejébe.

A talaj, talajvíz vagy a légkör hőjét elnyeli a hűtőközeg, majd a kompresszió után kibocsátja.

A hőszivattyú működése

A hőszivattyú működése négy lépésben foglalható össze: párologtatás, sűrítés, cseppfolyósítás, oldódás. Az első lépésben a hűtőközeg elnyeli a környezeti hőt, mivel a hőszivattyú belsejében lévő hőmérséklet alacsonyabb. Eközben az alacsony sűrítési hőmérséklet következtében gáz halmazállapotúvá válik.

A képződő párát kompresszor segítségével sűrítik. A gázmolekulák a zárt térben az egyre növekvő nyomás következtében egymáshoz szorulnak. Ez a folyamat hőmérsékletet-növekedéssel jár: ezt a hőt hasznosítják a fűtőkörben.

A harmadik lépésben a forró gáz átadja a hőt a fűtési rendszernek. A hűtőközeg megint folyékonnyá válik. Végül a tágulási szelep csökkenti a 2. lépés során keletkezett nyomást, így a hűtőközeg ismételten megköti a környezeti hőt, és a folyamat kezdődhet elölről.

A forró nyári hónapok alatt a Vaillant hőszivattyúit a lakás hűtésére is lehet használni. A talajszondás rendszerek esetében a hő a padlófűtési rendszer segítségével vonható el, és a kollektor juttatja vissza a földbe.

A Vaillant hőszivattyús rendszer előnyei:

  • természetes és szinte kimeríthetetlen energiaforrás hasznosítása
  • károsanyagkibocsátás-mentes
  • hatékony, mivel a környezetből nyeri a szükséges energia 75%-át, csak 25%-nyi elektromos áram pótlása szükséges
  • nyáron hűtési funkcióra is alkalmas
Neked ajánljuk
Mikrokapszulákkal a környezetbarát szigetelésért Hogyan fejezheti ki egy épület a klímaváltozás fenyegetését? A házak megfelelő szigetelésével egymillió tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatnánk a légkörbe Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: vaillant.hu
Vissza
Hírfolyam