2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hőszivattyúk működése

A hőszivattyúk a természetben megtalálható és ingyen elérhető energiát hasznosítják – így az egyik leggazdaságosabb, leghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb fűtési, illetve melegvíz-készítési módnak számítanak.

A hőszivattyúk a földben, talajvízben vagy levegőben rejtőző természetes energiát hasznosítják, ezzel jelentős fűtési energiamegtakarítást garantálnak.

Károsanyag-kibocsátás nélkül, hatékonyan működnek még alacsony környezeti hőmérsékletben is.

A kívánt energiamennyiség akár 75%-át is fedezni tudják. A fennmaradó 25%-ot többnyire elektromos áram fedezi. A hőszivattyúk kimondottan ajánlottak padlófűtés, illetve alacsony hőmérsékletű radiátorok alkalmazása esetén. 

A hőszivattyú működése Fotó: Vaillant HU/youtube.com

A hőszivattyús technológia tulajdonképpen a hűtőgép működési elvének a fordítottja. Míg a hűtőgép a készülék belsejében található meleg levegőt szállítja a készüléken kívülre, addig a hőszivattyú a külső környezetből vonja ki a hőt, és szállítja azt az épület belsejébe.

A talaj, talajvíz vagy a légkör hőjét elnyeli a hűtőközeg, majd a kompresszió után kibocsátja.

A hőszivattyú működése

A hőszivattyú működése négy lépésben foglalható össze: párologtatás, sűrítés, cseppfolyósítás, oldódás. Az első lépésben a hűtőközeg elnyeli a környezeti hőt, mivel a hőszivattyú belsejében lévő hőmérséklet alacsonyabb. Eközben az alacsony sűrítési hőmérséklet következtében gáz halmazállapotúvá válik.

A képződő párát kompresszor segítségével sűrítik. A gázmolekulák a zárt térben az egyre növekvő nyomás következtében egymáshoz szorulnak. Ez a folyamat hőmérsékletet-növekedéssel jár: ezt a hőt hasznosítják a fűtőkörben.

A harmadik lépésben a forró gáz átadja a hőt a fűtési rendszernek. A hűtőközeg megint folyékonnyá válik. Végül a tágulási szelep csökkenti a 2. lépés során keletkezett nyomást, így a hűtőközeg ismételten megköti a környezeti hőt, és a folyamat kezdődhet elölről.

A forró nyári hónapok alatt a Vaillant hőszivattyúit a lakás hűtésére is lehet használni. A talajszondás rendszerek esetében a hő a padlófűtési rendszer segítségével vonható el, és a kollektor juttatja vissza a földbe.

A Vaillant hőszivattyús rendszer előnyei:

  • természetes és szinte kimeríthetetlen energiaforrás hasznosítása
  • károsanyagkibocsátás-mentes
  • hatékony, mivel a környezetből nyeri a szükséges energia 75%-át, csak 25%-nyi elektromos áram pótlása szükséges
  • nyáron hűtési funkcióra is alkalmas
Neked ajánljuk
Kicsi, környezettudatos és kényelmes? Az IKEA szerint lehetséges! Nem elég, ha bezárjuk magunk mögött az ajtót Ami késik, nem múlik... Húsz év múlva több mesterséges húst fogunk enni, mint valódit? Ha az ember és a természet leleményessége találkozik...
Tovább a forrásra: vaillant.hu
Vissza
Hírfolyam