2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fűtéskorszerűsítés, amelytől az egész főváros fellélegezhet

A Kéménymentes Belváros programjának részeként a FŐTÁV Zrt. átvezeti a távhőt Budáról Pestre. Az Erzsébet hídon átívelő távhővezeték-rendszer része a 2022-re egységes hálózattá épülő budapesti hőgyűrűnek.

Már tízezer belvárosi lakás távhőre kapcsolása elegendő ahhoz, hogy Budapest elfelejtse a szmogriadót.

Akárcsak korábban Bécsben, Budapesten is összekötik a külvárosi részeken található szigetszerű távfűtéses övezeteket, amivel a belső pesti kerületekben is bevezethetővé válik a környezetbarát távfűtés.

„2020 közepére mind a 4500 végpontunk digitálisan irányított lesz, ami azt jelenti, hogy 248 ezer háztartásban fogjuk tudni akár néhány gombnyomással szabályozni a fűtést. Ha hirtelen egy hidegebb vagy melegebb idő jön, át lehet programozni Budapest energiaellátását” – mondta el dr. Mitnyan György, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Property Investment Forum 2018. november 22-i konferenciáján tartott előadásában.

A távfűtés egyre népszerűbb, jelenleg minden harmadik budapesti otthonban távhő biztosítja a meleget Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Bár a távhőnek sokáig negatív volt a megítélése – erről a fűtési módról sokaknak a paneles lakótelepek rossz szigetelésű épületei, és az azokhoz kapcsolódó energiapazarlás jutott eszébe –, mostanra kezdenek megváltozni a vélemények.

A cég felmérése szerint csak Budapesten minden 45 ezer gáz-, illetve szilárd tüzelésű háztartás távhőre állítása évente megközelítőleg 67 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést, ezen felül a becslések alapján éves szinten csaknem 80 tonna egyéb káros anyag kibocsátásának csökkenését eredményezné.

A távhőrendszer teljes egységesítésével évente 150-170 kilotonna szén-dioxid-kibocsátás maradna el, ellenben megmaradna 25 millió átlagos fa, másként számolva 12 ezer hektárnyi erdő. Végső soron ez a mindennapokban is érzékelhető javulást hozna Budapest életében azzal, hogy fűtési szezonban nem alakulna ki szmog.

A közszolgáltató cég eltökélt abban, hogy a ma még csaknem 90 százalékban gázalapú hőtermelést csökkentse, és egyre inkább úgynevezett hulladékhőt, kapcsolt, illetve megújuló energiaforrásokat vegyen igénybe.

Neked ajánljuk
Merre tovább, ha kulcsra kész? Eljött a megújuló energiát használó ingatlanok ideje Trash Reality I. – Minden kazánunk olyan, mint egy szeszélyes nő Előttünk a vízözön? Akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam