2019. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fűtéskorszerűsítés, amelytől az egész főváros fellélegezhet

A Kéménymentes Belváros programjának részeként a FŐTÁV Zrt. átvezeti a távhőt Budáról Pestre. Az Erzsébet hídon átívelő távhővezeték-rendszer része a 2022-re egységes hálózattá épülő budapesti hőgyűrűnek.

Már tízezer belvárosi lakás távhőre kapcsolása elegendő ahhoz, hogy Budapest elfelejtse a szmogriadót.

Akárcsak korábban Bécsben, Budapesten is összekötik a külvárosi részeken található szigetszerű távfűtéses övezeteket, amivel a belső pesti kerületekben is bevezethetővé válik a környezetbarát távfűtés.

„2020 közepére mind a 4500 végpontunk digitálisan irányított lesz, ami azt jelenti, hogy 248 ezer háztartásban fogjuk tudni akár néhány gombnyomással szabályozni a fűtést. Ha hirtelen egy hidegebb vagy melegebb idő jön, át lehet programozni Budapest energiaellátását” – mondta el dr. Mitnyan György, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Property Investment Forum 2018. november 22-i konferenciáján tartott előadásában.

A távfűtés egyre népszerűbb, jelenleg minden harmadik budapesti otthonban távhő biztosítja a meleget Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Bár a távhőnek sokáig negatív volt a megítélése – erről a fűtési módról sokaknak a paneles lakótelepek rossz szigetelésű épületei, és az azokhoz kapcsolódó energiapazarlás jutott eszébe –, mostanra kezdenek megváltozni a vélemények.

A cég felmérése szerint csak Budapesten minden 45 ezer gáz-, illetve szilárd tüzelésű háztartás távhőre állítása évente megközelítőleg 67 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést, ezen felül a becslések alapján éves szinten csaknem 80 tonna egyéb káros anyag kibocsátásának csökkenését eredményezné.

A távhőrendszer teljes egységesítésével évente 150-170 kilotonna szén-dioxid-kibocsátás maradna el, ellenben megmaradna 25 millió átlagos fa, másként számolva 12 ezer hektárnyi erdő. Végső soron ez a mindennapokban is érzékelhető javulást hozna Budapest életében azzal, hogy fűtési szezonban nem alakulna ki szmog.

A közszolgáltató cég eltökélt abban, hogy a ma még csaknem 90 százalékban gázalapú hőtermelést csökkentse, és egyre inkább úgynevezett hulladékhőt, kapcsolt, illetve megújuló energiaforrásokat vegyen igénybe.

Neked ajánljuk
Olcsó és környezettudatos otthon az innováció jegyében Kis lakás, kis stressz? A fenntartható tőzsdék közé kerül a BÉT Több pénzt költene klímavédelemre és innovációra az Európai Parlament NASA-képek az Aletsch-gleccser olvadásáról
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam