2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Város vagy erdő? Mindkettő!

Képzeljen el egy kínai várost. Iskolákkal postahivatallal, tömegközlekedéssel, boltokkal és hatalmas lakótömbökkel. Sikerült? Most képzeljen hozzá egymillió növényt.

Mesterterv –  ezt a hangzatos becenevet viseli a projekt, ami – ha valóban megvalósul – nem is áll messze a valóságtól. Általában a város egyben a legnagyobb fokú elidegenedést is jelenti a természettől: hatalmas toronyházak, lekövezett, aszfaltozott utak és járdák, gépek, boltok, kukák és mesterséges környezet mindenhol. Pedig a természet hiánya depressziót és fiziológiai megbetegedéseket is okoz.

Kína most ezen a képen szeretne változtatni egy olyan város megalkotásával, amely nem visszatér a természethez, nem közelebb hozza azt, hanem önmaga egy komplett erdő, melyben élni lehet.

A projektet az olasz Stefano Boeri Architetti cég jegyzi, mely már a milánói vertikális kertekkel is megalapozta hírnevét, ráadásul a zöldépítészet terén is igen nagy tapasztalattal rendelkezik.

Fotó: New China TV/youtube.com

A cél az, hogy a tervezett város teljes egészében kitermelje magának azt az energiát, amit felhasznál. Ezt nap és geotermikus energia segítségével kívánják elérni.

Mindemellett az ökológiai lábnyom nullára csökkentése érdekében a város gyakorlatilag egy erdő lesz.

A Liuzhou Erdőváros 30 000 ember számára adhat otthont, ám hogy kompenzálják a környezetterhelést, amelyet az itt élők jelentenek majd, 1 000 000 növényt telepítenek ide, köztük 40 000 fát is.

Neked ajánljuk
Át kell alakítani az épületeinket Miért jó dolog a vályog? Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: hugbc.hu
Vissza
Hírfolyam