2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kis lakás, kis stressz?

A tengerentúlon egyre többen jönnek rá, hogy egy nagy ház fenntartása igen jelentős költségeket ró a családi kasszára, és rögtön hozzátehetjük, hogy a környezetre is.

Pedig élni sokkal kisebb helyen is lehet. Igaz, szűkösebben, ám a megtakarításnak köszönhetően elérhető élmények (utazás, kulturális programok stb.) sokakat kárpótolnak a szerényebb méretű házért. 

Amerikában egyre többen költöznek kisebb lakásokba. Vagy azért, mert nem tudják fizetni a nagy fenntartását, vagy azért, mert nem akarnak kompromisszumot kötni, például hogy a nagy lakás fenntartása miatt ne mehessenek nyaralni, ne legyen elegendő anyagi keretük a hobbijukra, szabadidős programokra, élményekre.

Fotó: DanDavidCook/Wikimedia Commons

Így a mini ház egyre több embernél nemcsak a nyaraló funkcióját látja el, hanem egész éves tartózkodási helyül szolgál. Így alakult ki a „Tiny House Movement”, vagy Kulipintyó-mozgalom. Hívei átdimenzionálják életüket a 9-37 négyzetméteres új élettérre. Kis lakás, kis stressz! – hirdeti a jelszavuk.

Ha jobban meggondoljuk, egy ekkora otthon környezeti terhelése: építőanyag-igénye, energiafelhasználása is sokkal kisebb. Ráadásul a kisebb lakótér a tulajdonosokat az élet egyéb területein is takarékosságra, meggondolt fogyasztásra ösztönzi.

Fotó: Cavajunky/Wikimedia Commons

A kis házakat tulajdonosaik általában maguk építik, zömmel újrahasznosított alapanyagokból, sőt, gyakran komposztáló vécé és napelemes világítás beépítésével még tovább csökkentik apró otthonuk ökológiai lábnyomát.

Fotó: Think Out Loud/flickr.com
Fotó: Peter Myers/flickr.com
Fotó: Tammy/Wikimedia Commons
Fotó: Inhabitat/flickr.com
Fotó: Felix's Endless Journey/flickr.com
Neked ajánljuk
Az épületek alig több mint 3 százaléka felel meg a szigorodó előírásoknak Elbűvölő dombház Budakalászon A homokra alapozott építőipar romokat hagy maga után Jöhet a visszaváltható ásványvíz? A fenntarthatóság és a hozam nem zárja ki egymást
Tovább a forrásra: faipar.hu
Vissza
Hírfolyam