2020. február 23., Alfréd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát szigetelőanyagok, hogy az otthonod ne csak meleg, de zöldebb is legyen!

Januárban már tervezgetjük a tavaszi felújítást. A szigetelőanyagok között böngészve elsősorban az ár-érték arányt vesszük figyelembe, de vajon odafigyelünk-e arra is, hogy a választott szigetelés mennyire terheli a környezetet?

Az, hogy egy szigetelőanyag mennyire káros a környezetre, elsősorban attól függ, hogy az előállítása mennyiben károsítja a környezetet, másodsorban attól, hogy egyszer majd, ha hulladék lesz belőle, mennyi idő alatt bomlik majd el – írja az Ingatlantájoló.

A kőzetgyapot gyártása például jelentős mértékben terheli a környezetet, és lebomlása is lassú, de hasonló a helyzet a ma már kevésbé népszerű purhabbal is. 

Üveggyapot

Az üveggyapotnak rossz a híre, ugyanis az alacsonyabb árú, gyengébb minőségű üveggyapotok könnyen zsugorodnak, és évtizedeken keresztül használtak gyártásukhoz olyan kötőanyagokat, amelyek károsak az egészségre.

Ma már azonban kiváló minőségű üveggyapotot is lehet kapni, amelynek fő alapanyaga az újrahasznosított üveg, ami nem terheli jelentős mértékben a környezetet, ráadásul a glükózalapú kötőanyag miatt könnyen el is bomlik.

Gyapjú

A birka gyapjúja nemcsak az állatokat, hanem otthonunkat is melegen tarthatja, ráadásul nehezen éghető. Ezenkívül képes szabályozni a páratartalmat, így rezisztens a penészgombára és a molyokra is.

Farmer

Farmerből és más pamutanyagokból is készítenek ma már szigetelést. Az alapanyagot a textiliparból kikerült hulladék szolgáltatja, amelyet aztán környezetbarát anyagokkal kezelnek.

Icynene

Az Icynene a purhab kis testvére, csak sokkal környezetbarátabb formában. Ricinusolajból készül, és százszorosára képes duzzadni, tehát minden rést tökéletesen kitölt. Éppen ezen tulajdonsága miatt

szellőzőrendszert is ki kell építeni hozzá, ami jelentősen megnöveli az árát, cserébe azonban kapunk egy környezetbarát szigetelőanyagot, amely a passzív házaknál elvárt mértéknél 40 százalékkal hatékonyabban szigetel.

Annak ellenére, hogy légzáró, páraáteresztő, így megakadályozza a penész képződését. Vízgőzzel habosodik, így káros anyag kibocsátása nulla.

Az Ingatlantájoló oldalon a polisztirol és az aerogél szigetelésekről is olvashatnak az érdeklődők.

Neked ajánljuk
Ha a fenntarthatóság a cél, tévút a cement és az acél Szinte teljesen karbonsemleges a kenderből épült ház Nincs mit kozmetikázni: jól teljesít fenntarthatóság terén a L’Oréal Hogyan működik a zöldkötvény Lengyelországban? Több generáció veszi ki a részét a klímavédelemből, mint gondolnánk!
Tovább a forrásra: ingatlantajolo.hu
Vissza
Hírfolyam