2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Inspirációforrás: energiafüggetlen menedékház a svájci Alpokban

A 21. század egyik építészeti prototípusa született meg a Monte Rosa gleccser szomszédságában.

Az Alpok egyik leghíresebb magaslata a Svájc déli határa mentén található, 4487 méteres Matterhorn, melynek csúcsára először 1865-ben sikerült feljutni. A veszélyes hegycsúcsok megmászása előtt a gleccserek szintjén elhelyezkedő menedékházakban – többek között a Monte Rosa menedékházban – készülnek fel a hegymászók, akiket vonz a magasság és az érintetlen panoráma – írja az Életszépítők.

A városok terjeszkedésével egyre fontosabbá válik, hogy az Alpok megőrizze fenséges ürességét, háborítatlan természetességét, mert csak így tudja rekreációs funkcióját betölteni. Az alpinista klubok menedékház-hálózattal igyekeznek lehetőséget teremteni ehhez.

Ez felelősséget és lehetőséget is teremtett a jövő autonóm működésű épületének megalkotására, az alternatív energiák hasznosítására és az extrém körülmények között megvalósítható, működő építési módok kifejlesztésére.

Az épület – a főzéshez használt gáz kivételével – mindent képes maga előállítani: a komfortos belső klímát, ivóvizet, áramot, s a szennyvízkezelés is megoldott Fotó: Hütte Monte Rosa/facebook.com

Energia és víz nem érkezik vezetéken, kiépített utak nincsenek, a szennyvizet, hulladékot sem szállítják el a háztól. Ilyen körülmények között minden funkció óriási erőfeszítés eredménye – legyen az villanykapcsolás vagy éppen WC-öblítés stb. –, ami a városias életformában magától értetődő, természetes adottságnak tűnik, s a használókban nem tudatosul a mögöttes infrastruktúra.

Az Alpokban az energia- és közműhálózatok hiánya, illetve a zord körülmények kötelezővé teszik a napenergia és a gravitáció kiaknázását, a szuperszigetelést, a légtömörséget, a hővisszanyerést.

A víztároláshoz egy kutat kellett ásni a sziklában, körülbelül 50 méterrel magasabban, mint a menedékház, hogy a természetes gravitáció révén a megfelelő nyomást biztosítani lehessen Fotó: Hütte Monte Rosa/facebook.com

A Monte Rosa alpesi menedékház építése során szerzett tapasztalatok mindenki számára hasznosíthatók: a decentralizált épületgépészeti rendszerek, a helyi erőforrások hasznosítása, takarékoskodás az anyaggal és energiával példát mutat arra, hogyan kell megújuló forrásból származó, illetve újrahasznosítható építőanyagokat és technológiákat alkalmazni.

Fotó: Hütte Monte Rosa/facebook.com

Befejezés éve: 2009

Tervezők: ETH Studio Monte Rosa; Bearth & Deplazes

Neked ajánljuk
Rekordgyorsan, minimális anyagfelhasználással épült fel egy iskola Malawiban A fenyő magas világpiaci ára adhat esélyt egy új magyar építőanyagnak 45 ezer műanyag palackból épült közkönyvtár Ghánában Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: eletszepitok.hu
Vissza
Hírfolyam