2020. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bambuszból épült villa Bali szívében: fenntarthatóság és dizájn kéz a kézben

Álomszép és abszolút környezetbe illő bambuszház épült Bali szívében. A mesebeli építményben természetesen a legtöbb lakberendezési tárgy is bambuszból van.

Az 1980-as években Balin nőtt fel Elora Hardy, a híres ékszertervező, John Hardy lánya. Ebben a közegben olyan emberek vették körbe Elorát, akik számára a természettel való harmonikus együttélés és a természeti kincsek műalkotássá emelése mindennél többet jelentett.

New York-i tanulmányait követően Elora 2008-ban tért vissza Balira, hogy édesapjának segítsen megtervezni és megépíteni a Zöld Iskolát. 

Ez az általános iskola bambuszból készült, és az oktatók nagy hangsúlyt helyeznek a gyerekek környezeti nevelésére Fotó: Green School/youtube.com

Ez a tapasztalat inspirálta Elorát, hogy megalapítsa Balin a saját dizájnstúdióját:

az Ibuku a fenntarthatóságot és a bambuszt mint alapanyagot ötvözi egy modern, sokszor futurisztikus stílussal.

Legújabb projektje az Eclipse House, egy háromemeletes épület Bali szívében, Sibang Gede határában, amely természetesen bambuszból készült.

A legtöbb berendezési tárgynak is bambusz az alapanyaga Fotó: ibuku.com

A háznak olyan különleges megoldásai vannak, mint a holdat megidéző kerek bejárat, az ágy fölé megálmodott, kupolára emlékeztető bambuszszerkezet vagy a Jáva-szigetről származó, kézi kalapálással kialakított réz kézmosó.

Fotó: ibuku.com

Habár Elora máris rengeteg felkérést kapott – egy lakóház felépítése Kínában, egy étterem Peruban, egy hotel Balin –, a tervezőnek eltökélt szándéka, hogy korlátozza az építkezéseket, hogy valóban fenntartható maradhasson a vállalkozás, és ne élje fel az így termeszthető bambuszok mennyiségét. 

Neked ajánljuk
Bioreaktorrá alakítanának át egy chicagói épületet Vízgyűjtő falakat tervezett a kiszáradó városokba Hamarosan jöhetnek az áramtermelő ablakok A karbonsemleges működés már kevés Mókás szemétevő malommal tisztul a baltimore-i kikötő
Tovább a forrásra: life.hu
Vissza
Hírfolyam