2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Barátságos fényben minden más

A korszerű világítási eszközök, mint a LED-lámpák, lehetőséget adnak arra, hogy melegebb vagy hidegebb fényt válasszunk, sőt akár mi magunk állítsuk be a színhőmérsékletet. Miért fontos ez?

Biológiai óránk a természetes fény változásához alkalmazkodott. A nappali aktivitást az intenzív, hidegebb fény serkenti: hatására növekszik a munkavégzés hatékonysága, csökken az álmosság, a hibaarány és még a munkahelyi hiányzás is. Ezzel szemben a visszafogott, meleg fehér fény felkészíti az embert a nyugalmi időszakra, az alvásra – írja az InGreen.

Ezeket az összefüggéseket veszi tekintetbe a világítástechnika legújabb trendje, a humánközpontú világítás.

Arról, hogy az emberi szervezetnek van bioritmusa, már nagyon régóta tudunk, de tudományos feltérképezése és megismerése friss terület. Aktualitását mutatja, hogy 2017-ben az orvosi Nobel-díjat a bioritmusra ható tényezők kutatásával foglalkozó három tudósnak (Hall, Rosbash és Young) adták át. 

Átlagosan a városi környezetben élők (globálisan a népesség mintegy 60%-a) az idejük 90%-át mesterséges fényben töltik Fotó: pexels.com

Az ember eredendően természeti lény, és bioritmusa is a természethez alkalmazkodott.

Túl rövid ideje élünk mesterséges környezetben, ezért igényeljük a természetes hatásokat és dinamikát. A mesterséges fényviszonyokhoz pedig nagyon lassan tudunk alkalmazkodni.

A feladat tehát adott: a természet ritmusához kell alakítani a mesterséges fényeket. De vajon megvalósítható ez? Dr. Schwarcz Péter, a Világítástechnikai Társaság alelnöke szerint szerencsés találkozás, hogy a mai világítási technikák már nagyon jól szabályozhatók intenzitásban, színben. A LED-ek tökéletesen alkalmasak arra, hogy az intenzitásukat változtassuk. Emellett a különböző szín­hőmérsékletű LED-ek keverésével bármilyen színhőmérséklet előállítható. 

Télen különösen sokat hozzátehet hangulatunkhoz a jól megválasztott világítás Fotó: pexels.com

Ugyanakkor a legzöldebb energia az, amelyet nem fogyasztunk el. Ezért is érdemes kihasználni otthonainkban is a természet adta fényt.

Közelebb húzhatjuk kedvenc karosszékünket az ablakhoz, világos színűre festhetjük a falakat, vagy lakásfelújításnál nagyobb ablakokat építtethetünk be. Ezekkel az egyszerű megoldásokkal nemcsak energiát takarítunk meg, hanem egészségesebbek is leszünk, mert a természetes fény összetétele és dinamizmusa közelebb áll ahhoz, amit az emberi szervezet kíván.

Neked ajánljuk
Amikor az erdő a városba költözik Íme egy légből kapott ötlet az újrahasznosítás jegyében Hogyan lehetnek emberközpontúak a jövő városai? Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: ingreen.hu
Vissza
Hírfolyam