Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új vizeken a környezettudatos építészet

A koppenhágai Refshaleøen sziget szomszédságában lévő kikötő egykor a világ legnagyobb hajógyárának (B&W) adott otthont. Most itt épült fel egy különleges, úszó kollégium.

Rengeteg elképzelést láthatunk, olvashatunk arról, miként fog az emberiség egy része átköltözni a vízre, például a klímaváltozás okán, de ezek legnagyobb része csak terv szintjén létezik.

A vizi kollégium ötlete az Urban Rigger nevű cégtől származik, amelyet Kim Loudrup azzal a céllal alapított, hogy

olyan fenntartható, egyben forradalmi lakásrendszert építsen ki, amely választ ad a diákok lakáshelyzetének problémáira.

A lebegő házak kialakításához Koppenhága tökéletes kiindulási pontnak tűnt. Mivel a világ 10 legdrágább városa közé tartozik, sok itt élő fiatalnak jelent gondot az albérleti díjak kitermelése.

Az építész, Bjarke Ingels és Loudrup összesen hat komplexumot terveznek, amelyek prototípusa már látható a szigeten Fotó: urbanrigger.com

Az egyszerűnek tűnő ötlet mögött komplex technológia húzódik: Ingels egyik vezérelve a fenntarthatóság volt. A kollégiumi lakrészekben felhasznált energia egyharmada a tetőn elhelyezett napelemekből származik, valamint a padlófűtést támogató, egyúttal a vízenergiát felhasználó rendszert alakítottak ki.

A koncepció célja, hogy újraértelmezzék a használaton kívüli vízi utakat, és ott lehetőség szerint olyan lakhatást biztosítsanak, amely olcsó, fenntartható, valamint könnyű és gyors eljutást biztosít a városközpontba. 

Fotó: Danfoss/youtube.com
Fotó: urbanrigger.com
Neked ajánljuk
Az okostégla eszes megoldás Inspiráló kagylópalota a fenntarthatóság szerelmeseinek Megújulhatnak a távfűtéses lakások Kedves Szomszédaim, miben segíthetek? Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam