2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A faházak különleges hangulata

Számos kiváló tulajdonságuk ellenére Magyarországon nem igazán terjedtek el a fából készült lakóházak. Pedig aki töltött már el hosszabb időt faházban, tudja: egészen különleges érzés, ha a fa melegséget árasztó illata veszi körül az embert.

A fát nálunk jobbára csak gerendának vagy burkolóelemnek tekintik, többnyire már a nyílászárók is műanyagból készülnek. Ennek egyik nyilvánvaló oka, hogy a fa drága, ráadásul nemcsak a beépítés előtt, de utána is gondoskodást igényel, ami sokakat elriaszt – írja a Feol.

Pedig a fa kiváló hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal bír, egy 25-30 centiméter vastag tömör fából készült falazatnak nagyon kedvezőek az energetikai értékei. A ház így a mérsékelt téli fűtési költségek mellett a nyári hónapokban sem melegszik túl.

Ennek köszönhetően sokan külön szigetelést már nem is használnak, így ez a típusú építkezés jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után, mint más könnyűszerkezetes házak vagy a hagyományos technikával épült otthonok.

A gerendaházban télen sem kell fagyoskodni Fotó: pexels.com

Attól függően, hogy az építőanyag szögletes vagy kerek: gerenda-, illetve rönkházról beszélünk. Mindkét esetben nagyon fontos, hogy kiváló minőségű fenyő vagy cédrus legyen az alapanyag.

A legjobb, ha a felhasznált fa északon nevelkedett, mivel ott a hideg miatt lassabban nőnek a törzsek, így a farostok tömörebbek, vagyis szilárdabb, jobb minőségű, időtálló alapanyagot kapunk otthonunk megépítéséhez.

A faházat választók számára általában fontos a természettel való összhang, így gyakran egyéb környezettudatos megoldásokat is megtalálunk otthonukban. A gerendaház kiválóan alkalmas a modern, energiatakarékos és teljesen környezetbarát fűtési rendszerek alkalmazására, mint amilyen a geotermikus vagy a napkollektoros.

A faházaknak klímája optimális, mivel a túl sok párát a fa képes magába szívni, míg ha túl száraz a levegő, akkor a falak párologtatnak. Egyszóval a fa lélegzik, emiatt a gerendaházban rendkívül ritkák az allergiás és asztmás megbetegedések Fotó: maxpixel.net

A házhoz tartozó gépészet kialakítása egy faház esetében meglehetősen egyszerű, azonban a fa odafigyelést, védelmet igényel, nagyjából ötévente szükséges az utógondozás, ha a ház minőségét, állagát meg akarjuk óvni.

Neked ajánljuk
Európa-szerte kizöldülnek a tetők Az energiahatékony épületek drágábban és gyorsabban eladhatók az ingatlanközvetítői tapasztalatok szerint Inspiráló megoldás Baliról – Egy takaros házikó tetra-packból Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: feol.hu
Vissza
Hírfolyam