2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felújítás környezettudatos döntés – de nem mindegy, hogyan fogunk hozzá

Az EU intézményei folyamatosan dolgoznak azon, hogy törvényi előírásokkal ösztönözzék az épületek energiafelhasználásának javítását. Egyénileg is érdemes csatlakozni az erőfeszítésekhez, de ahogy egy magyar mintaprojekt tanulságaiból kiderül, a siker nem csak elhatározás, körültekintés kérdése is.

Egy átlagos magyar háztartásban a felhasznált energia csaknem háromnegyedét fűtésre fordítjuk. Ez az európai átlagnál mintegy 10 százalékkal magasabb. Szomorú adat az is, hogy az elmúlt évtizedben a magyar háztartások egy négyzetméterre jutó energiafelhasználása stagnált, míg az európai átlag mintegy 16 százalékos csökkenést mutat.

Pedig a magyarországi épületekben felhasznált energia 40-50 százaléka megtakarítható lenne. Ehhez viszont átgondoltan tervezett épületfelújításokra van szükség.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Felújítás, tanulságokkal

A Knauf Insulation Kft. és a Weishaupt Hőtechnikai Kft. együttműködésében megvalósított „Nálam szigetelnek” program egy hajdúnánási 120 négyzetméteres családi ház (ún. Kádár-kocka) energetikai felújítását vizsgálta. Amellett, hogy bemutatta az utólagos hőszigetelés előnyeit, a projekt felhívja a figyelmet arra, hogy

hiába történik egy hatalmas lépés az energetikai korszerűsítés érdekében, ha ez nem kellő körültekintéssel, részmegoldással történik.

A régi, elavult fűtőkészülék – mely sajnos megfelel a nagy magyar átlagnak – képtelen volt alkalmazkodni a családi ház megváltozott hőtechnikai adottságaihoz. Ahelyett, hogy csökkent volna, az épület energiafogyasztása a szigetelés után megnövekedett. Az ellentmondást a fűtőkészülék-csere oldotta fel, ami mérésekkel igazolva is alátámasztotta, hogy az energia hatékony felhasználása csak komplex megoldások útján érhető el.

Neked ajánljuk
A Bosch a hidrogénkazánokban látja a jövőt A szakértői tanácsadás hiánya sokakat tántorít el az energetikai korszerűsítéstől A klímaváltozást hajtó energiapazarlás visszafogásában, a klímakatasztrófa megakadályozásában a hőszigetelésnek is kulcsszerep jut Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba
Tovább a forrásra: e-gepesz.hu
Vissza
Hírfolyam