2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy különleges „földhajó” a szabadság szerelmeseinek

Az Earthship-házak az utóbbi években egyre népszerűbbek. A különleges otthonok az elektromos, gáz-, víz- és csatornahálózattól független életet biztosítanak tulajdonosaiknak.

Az ausztráliai Adelaide-ben, a civilizációtól távol épült figyelemre méltó off-the-grid csodát, amely az „Earthship-ház” kíváló példája, a 24.hu mutatta be a Living Big in a Tiny House írása alapján.

A hálózatoktól független otthon üzemeltetése a lakók részéről önként vállalt életmódot jelent. Saját kis házukban maguk termelik meg az életükhöz szükséges energiát alternatív energiaforrások – napenergia, újrahasznosított gumiabroncsok és hulladék – segítségével. 

Az Earthship nevű kezdeményezés, ami az ilyen típusú házak összefoglaló elnevezése, Michael Reynolds építész találmánya, aki megpróbált megoldást találni a rengeteg szeméttermelésből és a megfizethető lakások hiányából adódó problémákra.

Forrás: Living Big In A Tiny House/youtube.com

Ez vezette az első ilyen házikó megépítésekor, amelyhez termikus energiát és újrahasznosított anyagokat alkalmazott, valamint passzív napenergia-felhasználást és természetes szellőzést tervezett az otthonba.

Azóta megalapította a „Earthship Biotecture” elnevezésű szervezetet is, amely építészek képzésével és „Earthship”-otthonok kivitelezésével foglalkozik.

A házakat úgy tervezik meg, hogy saját felhasználásra állítsanak elő vizet, villamos energiát és ételt.

Ezen elvek alapján épült az ausztrál pár otthona is, amely teljes mértékben a fenntarthatóságra fókuszál, ráadásul szimmetriájával és természetes görbületeivel fantasztikus látványt nyújt.

Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Mesterséges cápa szája nyeli el a szemetet Hollandiában Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam