2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszta levegő és inspiráló épületek – ez Vorarlberg

Egy utazás kiválóan alkalmas arra, hogy új élményekkel, benyomásokkal vértezzen fel a mindennapokban, az otthonunkban váró problémák megoldásához. Ha környezetbarát építkezéshez vagy felújításhoz szeretnénk ihletet kapni, Ausztria felé érdemes vennünk az irányt.

Ha megérkezünk Vorarlbergbe, egyben biztosak lehetünk: úttörők földjén járunk. Főleg, ha arról van szó, hogyan lehet az építészetet a csodálatos természeti környezettel, az építési technikákat az energiahatékonysággal, valamint az építészeti kultúrát a helyi mentalitással összhangba hozni.

A Bregenzi erdőben, pontosabban szólva Schwarzenberg vagy Sulzberg településeken első pillantásra felismerhető, mi is teszi olyan különlegessé a vorarlbergi építészetet.

A tervezők a régió legfontosabb és újratermelődő nyersanyagát használják – a fát. Ennek megfelelően a tájképet számtalan különböző faépítmény határozza meg.

Korábban a fával történő építkezés elsősorban a mezőgazdasági épületekre terjedt ki, ma azonban már a mindennapokba is beköltözött. Ebből a hagyományőrzés és modernizmus élettel teli szimbiózisa született: a tradíciót képviselik a régi alpesi kunyhók kis ablakaikkal, míg az új építészeti megoldások, amelyek a fát nagy üvegfelületekkel és acéllal kombinálják, a modernizmus irányába mutatnak.

Fotó: Austria TVC Collection/youtube.com

Egy azonban valamennyi faépületben közös: az egyszerű alaprajz és az egyenes vonalak, az autentikus és egyszerű jelleg. Azt is mondhatnánk, hogy az építészet nagyszerűen tükrözi a helybéliek mentalitását. Az itt élők minden bonyodalom nélkül tudnak kapcsolatot teremteni, őrzik a hagyományaikat, mégis nyitottak a világra.

Óvatosan bánnak a természettel, akárcsak az építészeti technológiák: Vorarlbergben kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a természeti erőforrások takarékos felhasználására és az energetikai szempontból hatékony építészetre.

A Bregenz és Feldkirch között elterülő régió nemhiába lett a kortárs építészet európai központja. Egy vorarlbergi építésznél tölteni a gyakorlatot legalább annyira áhított dolog, mint egy sztárszakácsnál tanulni főzni. És ha már az ételeknél tartunk: a vendégeket szezonális biotermékekkel kényeztetik, például a régióból származó számtalan sajtfélével. Hiszen Vorarlbergben nemcsak az építészek bánnak kíméletesen a környezettel, hanem a konyhafőnökök is.

Neked ajánljuk
Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre Mintaházpark segítségével válhatnak fenntarthatóbbá a magyar otthonok Az éber emberek a lakhatási válságra is találnak megoldást Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: austria.info
Vissza
Hírfolyam