Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lakberendezésben is hódit a tudatosság

Az elmúlt években a természetesség és a fenntarthatóság örömteli módon kulcsszóvá vált a lakberendezésben is. 

Elérkezett az idő, amikor a globális felmelegedést már nem csupán az olvadó sarki jégsapkákon éhező jegesmedvéket ábrázoló plakátokról ismerjük, kezdjük a saját bőrünkön megtapasztalni. Lassan a lakberendezők és dizájnerek is ráébrednek, hogy nemcsak tennünk kell, de tenni is tudunk a környezetünkért.

Ha új bútorra van szükség

A műanyag a fenntartható lakás réme. Gyártása során és szemétként is súlyos szennyezőforrás, de ez nem ok arra, hogy a már meglévő, még használható darabokat azonnal kipenderítsük – ez lenne a legkevésbé környezetbarát megoldás. Viszont ha egy új berendezési tárgy beszerzését tervezzük, válasszunk természetes anyagokból készült darabot. 

Keressük a fából, könnyen lebomló vagy újrahasznosított anyagból készült berendezési tárgyakat, ha pedig a lehető legfenntarthatóbb megoldásra törekszünk, válasszuk a bambuszt. 

Fotó: Ikhlasul Amal/Visualhunt

Éljen a tartós és a használt!

Fogyasztói társadalmunknak a reklámok nem azt sugallják, hogy vásároljuk minőségi termékeket, amik egy életen át velünk lesznek majd, hogy akár unokáink is megörökölhessék őket, de tudatosan keresve találhatunk valóban időtálló darabokat.

Ugyanakkor nem csak ruhából gyártottak mára olyan hatalmas mennyiséget, hogy életünk végéig öltözködhetünk turkálókból, egy új dohányzóasztalért sem kell feltétlenül az IKEA-ba mennünk.

Legyen a vásárlás kincskeresés, nézzünk körül régiségboltokban vagy piacokon, ahol egyedi darabokra bukkanhatunk.

Fotó: Miquel Fabré/Visual Hunt

Keressük az organikus textileket

Egy tárgy akkor organikus, ha szerves, lebomló anyagból készült, ha pedig ezt az anyagot – a pamutot, a lent vagy akár a gyapjút – nem kezelték vegyszerekkel, akkor bio is. A vegyszermentességről (vagy határérték alatti vegyszermentességről) az  olyan minősítések árulkodnak, mint az Oeko-Tex vagy a GOTS.

Fotó: syko Kajsa/VisualHunt.com

A vegyszerek az otthonunkban található textíliákon keresztül is árthatnak az egészségünknek, és szennyezhetik a környezetünket.

További fenntartható tippekért kattintson a Dívány írására.

Neked ajánljuk
Inspiráló kagylópalota a fenntarthatóság szerelmeseinek Elképesztően környezetbarát lakópark épül Walesben Befektetések a változásba Több száz egyeddel ritkítják a yellowstoni park bölényállományát, a természetvédők tiltakoznak Rovelli Carlo: A valóság nem olyan, amilyennek látjuk – E-könyv
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam