2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vegyszer a lakásban nem gyerekjáték

Nem csak a környezet, az egészségünk szempontjából is fontos, hogy körültekintően válasszuk meg a lakásunkba kerülő építőanyagokat. Különösen, ha a legfiatalabbaknak szánt terekben használjuk őket.

Hogy mekkora jelentősége van az odafigyelésnek, azt jól példázza az a tudományos laboratóriumi vizsgálat, amelyben két szoba károsanyag-terhelését hasonlították össze. A Sentinel Haus Intézet kutatói azt akarták megtudni, hogyan vizsgáznak valóságos szituációban a jó (egészségünkre ártalmatlan, alacsony voc-kibocsátású minősített építőanyagok: ablakok, ajtók, szőnyegek, festékek, vakolatok, bútorok), az általánosan elterjedt építőanyagokhoz képest.

Abban a gyerekszobában, ahol nem figyeltek külön az egészségre ártalmatlan építőanyagok és berendezési tárgyak kiválasztására, 15-ször magasabb volt a károsanyag-terhelés, mint a minősített alacsony illékony szerves vegyületeket tartalmazó termékekkel kialakított mintaszobában.

Ilyen magas károsanyag-terhelés mellett a gyerekszoba hosszas tartózkodásra egészségügyi szempontból nem ajánlott. Különösen szomorú tény volt a sima szobánál, hogy még egy hónap elteltével is olyan magas volt az oldószer jelenléte a levegőben, ami a Német Egészségügyi Minisztérium által alkalmazott skálán a csak feltételesen lakható kategóriának felelt meg.

A levegőben lévő káros anyagok (illékony szerves vegyületek) nem csupán rövid távon okozhatnak kellemetlen tüneteket, mint a fáradtság vagy a légzőszervünk irritációja és a fejfájás. Hosszabb távon az allergiás megbetegedések kockázatát is megnövelik Fotó: pexels.com

Ma már lehetséges, hogy az ajtótól az ablakig, a festéktől, a gyerekbútorokig egészséges, alacsony voc-tartalmú termékekkel rendezzük be a gyerekszobát, és ez nem jár kiugróan nagy költségnövekedéssel sem.

Az összehasonlításban szereplő egészséges gyermekszoba kialakításánál használt termékek csak mintegy 10%-kal kerülnek többe, mint hagyományos alternatíváik.

A Sentinel Haus Intézet által megépített egészséges gyerekszoba projektben használt építőanyagok és használati tárgyak listája ingyenesen letölthető a www.sentinel-haus.eu oldalról.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: biobaushop.hu
Vissza
Hírfolyam