2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lehet az udvarod is klímabarát?

A klímabarát, fenntartható otthon nem ér véget a falakkal: a kert és az udvar gondos megtervezésével biztosak lehetünk benne, hogy a természet meghosszabbításaként működő kis szigetünk a környezettel és a tudatos életmóddal kapcsolatos igényeinkkel összhangban teremt alkalmat a családi kikapcsolódásra.

Ha fenntartható módon tervezzük meg a kertünket, azzal nemcsak a környezetnek és a természet beépített területeken is megjelenő képviselőinek teszünk jót, de egy barátságos és könnyen kezelhető menedékre is szert tehetünk. A tataandhoward.com összegyűjtött néhány tippet, amelyek segíthetnek a megvalósításban:

Válassz tájhonos növényeket

Törekedj a tájra jellemző fák és növények kiválasztására. Ezek ismerősek és vonzóak a madarak és rovarok számára, jól alkalmazkodnak a helyi időjárás jellegzetességeihez, és ellenállóbbak az itt jellemző kártevőkkel és betegségekkel szemben.

Fotó: pixnio.com

Gondoskodj az árnyékról

A ház köré ültetett lombos fák segíthetnek megakadályozni a szobák túlmelegedését. Ugyanakkor a kertben érdemes kialakítani egy lugast is, amely kánikula idején is kellemes helyszíne lehet egy jóízű ejtőzésnek.

A terasz nem csak a háznak áll jól

Ha a telked lankás vagy domboldalon fekszik, érdemes teraszos kert kialakításában gondolkoznod. Ezzel sokat tehetsz a csapadék jobb hasznosulásáért és a talajeróziót is mérsékelheted.

Fotó: hardworkinghippy : La Ferme de Sourrou/flickr.com

Használj természetes mulcsot

A természetes mulcs – a fenyőkéreg, a szalma vagy a fűnyesedék – használatának számos előnye van: szabályozza a talaj hőmérsékletét, lassítja a kiszáradását, és gátolja a gyomnövények növekedését. Ha a fák alatt is mulcsot használsz, azzal nemcsak jobb vízellátást biztosítasz számukra, de az öntözésigényes gyep területét is csökkentheted.

Ha már gyep...

Érdemes megfontolni, hogy minél nagyobb területen keress alternatívákat a nyári melegben hatalmas vízmennyiséget igénylő fű helyett: virágzó évelőkkel vagy lóhere ültetésével nagyon sok vizet spórolhatsz meg, és a méhek is hálásak lesznek neked.
Ha a gyep mellett döntesz, igyekezz inkább gyakrabban nyírni, de hosszabbra hagyni a hajtásokat, hogy a növény több vizet tudjon tárolni, és egészségesebb legyen.

Gyűjtsd az esővizet

A csapadék összegyűjtése anyagilag is takarékos megoldás, ráadásul a kerted ökológiai lábnyomát is radikálisan csökkenti. Az udvaron összegyűlő esővíz megtisztítására és megfelelő elvezetésére jó megoldás lehet az esőkertek telepítése is. 

Ha automata öntözőrendszert szeretnél, válaszd a költségesebb, de intelligens megoldásokat – ha a talaj víztartalmától vagy az időjárástól függően tudod szabályozni a felhasznált víz mennyiségét, hosszabb távon a kert, a környezet és a pénztárcád is jobban jár Fotó: pixabay.com

Csoportosíts

Ültesd egymáshoz közel a hasonló vízigényű növényeket, ezzel az öntözést is egyszerűbbé teszed, és a szükséges víz mennyiségét is csökkentheted. 

Neked ajánljuk
Svájcban nem új keletű ötlet a zöldtető A jól megválasztott sövénnyel nem csak intimebbé, fenntarthatóbbá is teheted a kerted Gyeptetős házak (képgaléria) Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: tataandhoward.com
Vissza
Hírfolyam