2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bújjunk a föld alá...

Hogy ne kelljen az energiafogyasztásunk miatt szégyenkeznünk. Az energiahatékonyság egyik jól bevált eszköze ugyanis a földházak építése. Az irányzat egyik jeles svájci képviselője Peter Vetsch építész, akinek neve több mint 50 földbe süllyesztett lakóépülethez fűződik.

A földházak igen régi hagyományokhoz köthetők, hisz kicsit a barlanglakásokhoz hasonlatosak, de manapság újra felfedezték ezt az épülettípust. Jelentős előny, hogy az épület szerkezetét körülölelő földtömeg szigetelési képességei utolérhetetlen megtakarítást jelentenek a hagyományos szigetelőanyagokkal összevetve.

A földházak nyáron kellemesen hűvösek, télen pedig tartják a meleget, ezzel jelentős megtakarítást biztosítanak tulajdonosaiknak.

A Peter Vetsch építész által tervezett földház nagy része Svájcban épült meg, de Németországban, Ausztriában és Thaiföldön is található egy-egy épület. A svájci Dietikonban egy mesterséges tó köré épült, kilenc önálló ingatlanból álló sorháza 60–200 négyzetméter alapterületű lakásokat foglal magában.

Fotó: Designer People/youtube.com

Bár a földházakat kritikusan szemlélők sötétnek és nyomasztónak gondolják, – mivel az oldalszerkezetbe épített nyílászárókat szinte csak az épület frontoldalán lehet látni – azonban a hatalmas, homlokzatnyi ajtók, ablakok és a tágas, átlátható belső terek lehetővé teszik, hogy a fény az egész lakást bejárja.

A távolabbi helyiségekbe fénycsatornákon, tetőnyílásokon, ablakokon keresztül jut be a nap sugara.

Hasonlóan a passzív házakhoz, a modern földházak esetében is optimális gépészeti megoldásként a hővisszanyerős szellőztetőrendszert alkalmazzák, ami folyamatosan friss, szűrt levegővel látja el a helyiségeket. Környezetkímélő szempontból is praktikusak a földházak, mert a természetes növényzet borította házak tökéletesen simulnak a környezetbe, a tetőt akár kertként is hasznosíthatjuk.

Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Ilyen zöld bankokat szeretne a Z generáció Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: bakancslista.club
Vissza
Hírfolyam