2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rusztikus, otthonos és egészséges – mi az?

A rönk- és gerendaházak „pillanatok alatt” elkészülnek, de gondos megmunkálás mellett évszázadokra szólhatnak.

Németországban a legrégebbi, még használatban lévő favázas házak szerkezete a 13. századra datálható. Ez azt bizonyítja, hogy a fa, szakszerűen megmunkálva, a nedvességnek, penésznek és a kártevőknek ellenáll, a kémia segítsége nélkül is – írja az Ezermester.

A rönkházak legnagyobb előnye a téglából vagy kőből rakott épületekkel szemben, hogy szinte pillanatok alatt fel lehet építeni.

Fotó: pxhere.com

A fából készült falak rendkívül jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A fa nedvességtartalma a környezethez alkalmazkodik. Ez azt jelenti, hogy magas nedvességtartalom esetén a légtérből vizet von ki, majd – amint szárad a levegő – ezt kibocsátja magából.

Fotó: cortez13/pixabay.com

A faházak tűzvédelmét a vegyi kezeléseken (égéskésleltetők) kívül a nagy keresztmetszet adja. Mivel a széles gerendák, rönkök átmelegedése nagyon hosszú idő, így tartós szúrólángtól gyulladnak csak meg. Ilyenkor kb. 1 cm mélyen beégnek, a keletkező elszenesedett réteg azonban az oxigén-utánpótlást elzárva megakadályozza a tűz terjedését.

Forrás: Grig Stamate/youtube.com
Neked ajánljuk
Az iglukészítés ősi mesterségéből a jövő építészei is meríthetnek Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: ezermester.hu
Vissza
Hírfolyam