2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rusztikus, otthonos és egészséges – mi az?

A rönk- és gerendaházak „pillanatok alatt” elkészülnek, de gondos megmunkálás mellett évszázadokra szólhatnak.

Németországban a legrégebbi, még használatban lévő favázas házak szerkezete a 13. századra datálható. Ez azt bizonyítja, hogy a fa, szakszerűen megmunkálva, a nedvességnek, penésznek és a kártevőknek ellenáll, a kémia segítsége nélkül is – írja az Ezermester.

A rönkházak legnagyobb előnye a téglából vagy kőből rakott épületekkel szemben, hogy szinte pillanatok alatt fel lehet építeni.

Fotó: pxhere.com

A fából készült falak rendkívül jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A fa nedvességtartalma a környezethez alkalmazkodik. Ez azt jelenti, hogy magas nedvességtartalom esetén a légtérből vizet von ki, majd – amint szárad a levegő – ezt kibocsátja magából.

Fotó: cortez13/pixabay.com

A faházak tűzvédelmét a vegyi kezeléseken (égéskésleltetők) kívül a nagy keresztmetszet adja. Mivel a széles gerendák, rönkök átmelegedése nagyon hosszú idő, így tartós szúrólángtól gyulladnak csak meg. Ilyenkor kb. 1 cm mélyen beégnek, a keletkező elszenesedett réteg azonban az oxigén-utánpótlást elzárva megakadályozza a tűz terjedését.

Forrás: Grig Stamate/youtube.com
Neked ajánljuk
Klímavédelmi járulékkal ösztönözné az ingatlanok felújítását Németország Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: ezermester.hu
Vissza
Hírfolyam