2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Futónövényekkel készül Bécs a hőség ellen

Meglévő épületek zöldhomlokzatának kialakítására alkalmas virágládák tesztelését kezdték meg Bécsben.

Gyorsan felállíthatók és nem igényelnek különösebb építészeti megoldást azok a 300 literes növényládák, amelyeket az Osztrák Közlekedési, Innovációs és Technológiai Minisztérium „Jövő Városa” programja keretében tesztelnek Bécsben – írja a Magyar Mezőgazdaság.

A Berta névre keresztelt növényládáktól azt várják, hogy hőségben akár 13 fokkal is javul az utcán tartózkodók hőérzete. 

A zöldhomlokzatelemek egy 300 literes hatalmas ültetőedényből, megfelelő összetételű ültetőközegből, acélhálóból készült növénytámasztékból és ládánként két futónövényből állnak. A ládák építőkockák módjára összekapcsolhatók, így akár egész utcákat be lehet velük zöldíteni.

Fotó: pexes.com

Első körben ötven ilyen növényládát szeretnének felállítani. Az „50 zöld ház” nevet viselő kutatási projekt résztvevői ingyen igényelhetik a Bertákat. A zöldhomlokzat előnye nemcsak az, hogy hőségben 13 fokkal is csökkentheti a hőérzetet, hanem az is, hogy akár 10 decibellel tompítja a közlekedés zaját, megköti a szálló port, a futónövények ráadásul életteret biztosítanak számos rovar- és madárfajnak.

Neked ajánljuk
Bécs leszámol a földgázzal Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam