2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Futónövényekkel készül Bécs a hőség ellen

Meglévő épületek zöldhomlokzatának kialakítására alkalmas virágládák tesztelését kezdték meg Bécsben.

Gyorsan felállíthatók és nem igényelnek különösebb építészeti megoldást azok a 300 literes növényládák, amelyeket az Osztrák Közlekedési, Innovációs és Technológiai Minisztérium „Jövő Városa” programja keretében tesztelnek Bécsben – írja a Magyar Mezőgazdaság.

A Berta névre keresztelt növényládáktól azt várják, hogy hőségben akár 13 fokkal is javul az utcán tartózkodók hőérzete. 

A zöldhomlokzatelemek egy 300 literes hatalmas ültetőedényből, megfelelő összetételű ültetőközegből, acélhálóból készült növénytámasztékból és ládánként két futónövényből állnak. A ládák építőkockák módjára összekapcsolhatók, így akár egész utcákat be lehet velük zöldíteni.

Fotó: pexes.com

Első körben ötven ilyen növényládát szeretnének felállítani. Az „50 zöld ház” nevet viselő kutatási projekt résztvevői ingyen igényelhetik a Bertákat. A zöldhomlokzat előnye nemcsak az, hogy hőségben 13 fokkal is csökkentheti a hőérzetet, hanem az is, hogy akár 10 decibellel tompítja a közlekedés zaját, megköti a szálló port, a futónövények ráadásul életteret biztosítanak számos rovar- és madárfajnak.

Neked ajánljuk
Íme Bécs „legtisztább” kukásautója Húsz év múlva több mesterséges húst fogunk enni, mint valódit? Kicsi, környezettudatos és kényelmes? Az IKEA szerint lehetséges! A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket A mostani lehet a valaha volt legmelegebb június
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam