2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fű zöld, az ég kék, a tető...

Lehet, hogy pár évtized múlva egészen más színek uralják majd a városok látképét, mint manapság. Egy új kutatás szerint ugyanis a fehérre festett háztetőkkel jelentősen csökkenthető lenne a városi hőszigetek kialakulásával járó szenvedés.

A szárazabb és növényekben szegényebb városi területeken akár 9 °C-kal is melegebb lehet a hőmérséklet egy nyári hőhullám derekán, mint a környező vidékies területeken. Nem meglepő, hogy a városi hőszigetnek keresztelt jelenség következtében akár kétszeresére is nőhet az időseket érintő halálozások száma a hőhullámok idején – derül ki az Oxfordi Egyetem legújabb tanulmányából.

Mivel a városokban kialakuló magas hőmérsékletekhez az is hozzájárul, hogy a házakhoz használt építőanyagok megkötik a hőt – ezért hasznos lenne, ha a tetők a fényt visszaverő színekben pompáznának.

Az Environment International című folyóiratban publikált tanulmány szerint a hideg tetők használatával kánikulában akár 3 °C-kal lehetne csökkenteni a hőmérsékleti maximumot, amivel a hőség számlájára írható halálozás 25 százalékkal csökkenhetne.

A fehér tető kevésbé melegszik fel a nap folyamán, így éjszaka is kevesebb hőt sugároz magából Fotó: Acroterion/Wikimedia Commons

A tanulmány társszerzője, dr. Clare Heaviside kiemelte, hogy a klímaváltozás előrehaladtával és a fokozott urbanizáció mellett egyre többek lesznek kitéve a városokban kialakuló hőhullámok negatív következményeinek, ugyanakkor az építési szokások átalakításával csökkenthetők ezek a kockázatok – írja a Daily Mail.

Neked ajánljuk
Az épületek emelésének nem szükségszerűen kell a természet rombolásával járnia Új szolgáltatás segíti az energetikai épület-korszerűsítéseket Keltsük életre a falakat! Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam