2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fű zöld, az ég kék, a tető...

Lehet, hogy pár évtized múlva egészen más színek uralják majd a városok látképét, mint manapság. Egy új kutatás szerint ugyanis a fehérre festett háztetőkkel jelentősen csökkenthető lenne a városi hőszigetek kialakulásával járó szenvedés.

A szárazabb és növényekben szegényebb városi területeken akár 9 °C-kal is melegebb lehet a hőmérséklet egy nyári hőhullám derekán, mint a környező vidékies területeken. Nem meglepő, hogy a városi hőszigetnek keresztelt jelenség következtében akár kétszeresére is nőhet az időseket érintő halálozások száma a hőhullámok idején – derül ki az Oxfordi Egyetem legújabb tanulmányából.

Mivel a városokban kialakuló magas hőmérsékletekhez az is hozzájárul, hogy a házakhoz használt építőanyagok megkötik a hőt – ezért hasznos lenne, ha a tetők a fényt visszaverő színekben pompáznának.

Az Environment International című folyóiratban publikált tanulmány szerint a hideg tetők használatával kánikulában akár 3 °C-kal lehetne csökkenteni a hőmérsékleti maximumot, amivel a hőség számlájára írható halálozás 25 százalékkal csökkenhetne.

A fehér tető kevésbé melegszik fel a nap folyamán, így éjszaka is kevesebb hőt sugároz magából Fotó: Acroterion/Wikimedia Commons

A tanulmány társszerzője, dr. Clare Heaviside kiemelte, hogy a klímaváltozás előrehaladtával és a fokozott urbanizáció mellett egyre többek lesznek kitéve a városokban kialakuló hőhullámok negatív következményeinek, ugyanakkor az építési szokások átalakításával csökkenthetők ezek a kockázatok – írja a Daily Mail.

Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam