2019. december 7., Ambrus
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Merre tovább, ha kulcsra kész?

Az otthonteremtés az építkezés befejezésével veszi igazán kezdetét: fenntartható fészkünk bebútorozása új költségek és dilemmák sorával lep meg minket.

Az utóbbi években a fogyasztás a bútorok és lakáskiegészítők területén is jócskán megnövekedett. Az ezzel kapcsolatos pazarlás csökkentése érdekében szerencsére számos új modell és kezdeményezés van kibontakozóban, amelyek segíthetnek, hogy az utolsó részlet is a helyére kerüljön a fenntartható otthonunkba való berendezkedéskor is – derül ki a Chikansplanet Blog írásából.

Az ígéretes jövő előtt álló bútorbérlés mellett

a saját kezűleg készített, átalakított bútorok, illetve azok felújítása is nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük a pazarlást.

A nehézséget a legtöbbször az jelenti, hogy a legapróbb barkácsműveletekhez is rengeteg gép és eszköz szükséges, a helyigényről nem is beszélve. Ezen probléma kiküszöbölésére jött létre egy feltörekvő kezdeményezés, a közösségi barkácsműhely koncepciója.

Fotó: Dmitry Zvolskiy/pexels.com

A barkácsműhelyek célja, hogy megteremtsék és biztosítsák a barkácsoláshoz szükséges körülményeket: elsősorban gépeket, eszközöket, szerszámokat és nem utolsósorban szaktudást bérelhetnek a látogatók a kétkezi munkához. A szükséges anyagokat jellemzően helyben meg is lehet vásárolni, a kurzusok és vezetett workshopok keretében pedig szakértő segítségével lehet elkészíteni vagy éppen felújítani az adott bútordarabot.

A közösségi barkácsműhelyek tehát több szempontból is megfelelnek a fenntartható jövő eszményének. Egyrészt a már meglévő bútorok felújításával jelentős mértékben növelhető az élettartamuk, másrészt egy-egy darabnak teljesen új értelmet lehet adni.

Budapesten szerencsére már számos közösségi barkácsműhely működik, az elsők között nyílt meg például a mindenki számára elérhető nyitott faipari műhely, a TECHNIKA, a FabLab pedig egy olyan alkotótér, ahol bárki hozzáférhet olyan technológiákhoz is, amelyek korábban csak ipari körülmények között voltak elérhetők.

Neked ajánljuk
Ez a világ legnagyobb passzívház-projektje Elkészült a kerékpáros zöldhotel Hulladékból házat építeni? Miért ne? Tömegesen kóborolnak éhes jegesmedvék a csukcsföldi város közelében A karácsony az ajándékozás és az adományozás ideje...
Tovább a forrásra: chikansplanet.blog.hu
Vissza
Hírfolyam