2019. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Merre tovább, ha kulcsra kész?

Az otthonteremtés az építkezés befejezésével veszi igazán kezdetét: fenntartható fészkünk bebútorozása új költségek és dilemmák sorával lep meg minket.

Az utóbbi években a fogyasztás a bútorok és lakáskiegészítők területén is jócskán megnövekedett. Az ezzel kapcsolatos pazarlás csökkentése érdekében szerencsére számos új modell és kezdeményezés van kibontakozóban, amelyek segíthetnek, hogy az utolsó részlet is a helyére kerüljön a fenntartható otthonunkba való berendezkedéskor is – derül ki a Chikansplanet Blog írásából.

Az ígéretes jövő előtt álló bútorbérlés mellett

a saját kezűleg készített, átalakított bútorok, illetve azok felújítása is nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük a pazarlást.

A nehézséget a legtöbbször az jelenti, hogy a legapróbb barkácsműveletekhez is rengeteg gép és eszköz szükséges, a helyigényről nem is beszélve. Ezen probléma kiküszöbölésére jött létre egy feltörekvő kezdeményezés, a közösségi barkácsműhely koncepciója.

Fotó: Dmitry Zvolskiy/pexels.com

A barkácsműhelyek célja, hogy megteremtsék és biztosítsák a barkácsoláshoz szükséges körülményeket: elsősorban gépeket, eszközöket, szerszámokat és nem utolsósorban szaktudást bérelhetnek a látogatók a kétkezi munkához. A szükséges anyagokat jellemzően helyben meg is lehet vásárolni, a kurzusok és vezetett workshopok keretében pedig szakértő segítségével lehet elkészíteni vagy éppen felújítani az adott bútordarabot.

A közösségi barkácsműhelyek tehát több szempontból is megfelelnek a fenntartható jövő eszményének. Egyrészt a már meglévő bútorok felújításával jelentős mértékben növelhető az élettartamuk, másrészt egy-egy darabnak teljesen új értelmet lehet adni.

Budapesten szerencsére már számos közösségi barkácsműhely működik, az elsők között nyílt meg például a mindenki számára elérhető nyitott faipari műhely, a TECHNIKA, a FabLab pedig egy olyan alkotótér, ahol bárki hozzáférhet olyan technológiákhoz is, amelyek korábban csak ipari körülmények között voltak elérhetők.

Neked ajánljuk
Hogy minden lépésed környezetbarát alapokon álljon... Hűvös szobák, hűvös elegancia a forró Costa Rica-i dzsungelből Egy tapsra érdemes kezdeményezés Nő a világ növényiolaj-termelése Északnyugat felé sodródik a leszakadt gigászi jégtömb (képgaléria)
Tovább a forrásra: chikansplanet.blog.hu
Vissza
Hírfolyam