2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az építőipar klímarontó híre még sincs bebetonozva

A cementgyártás rendkívül szennyező és energiaigényes folyamat, de ebben változást ígér egy fiatal amerikai építész hölgy áttörése, aki baktériumokkal állít elő biobetont.

Az emberiség betonból építette fel a modern világ infrastruktúráját, a beton lett a víz után a második legnagyobb mennyiségben felhasznált anyag – de ez óriási környezeti tehertételt okozott. Sajnos eddig kevés életképes megoldás született a nagy károsanyag-kibocsátás árán gyártott cement helyettesítésére – derül ki Kriston László Piac és Profiton megjelent írásából. 

Ezen változtathat az Észak-Karolina államban élő építész hölgy, Ginger Krieg Dosier, aki 2009 óta foglalkozik a tégla és a kőműves munka zöld alternatíváival. Dosiert a tengeri cement foglalkoztatta, otthona egyik fölös hálószobáját alakította át minilaboratóriummá, hogy reprodukálja, miként jön létre a tengeri sós vízben a homokkő.

Szerinte a természet már megmutatta, hogyan tudnak a baktériumok egybekötni homokszemcséket anélkül, hogy ez ökológiai károkozással járna. Csak éppen az anyatermészet ezt évszázadok alatt hozza létre.

Fotó: CNN Business/youtube.com

A Dosier által kidolgozott technológia lényege, hogy nem-patogén baktériumok, homok, különféle tápanyagok, nitrogén, kalcium és víz alkalmazásával kalciumkarbonát-kristályok alakulnak ki, amelyek összekötik a különféle részecskéket.

A végeredmény egy olyan tégla, amely külsőleg leginkább a természetes kövekre hasonlít. A feltaláló állítása szerint négy nap alatt képes biocementet előállítani szobahőmérsékleten, vagyis energiaigényes kohók mellőzésével, kalcinálás, égetés nélkül. Akár elhasznált, szétbontott betont is képes megkötni az eljárás. Vagyis újrahasznosíthatóvá válik a törmeléknek, sittnek minősülő anyag.

A Biomason nevű startup keretei között lassan gyártásra kerülhet a különleges építőanyag Fotó: BioMASON/facebook.com
Neked ajánljuk
Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Töretlen népszerűségnek örvend a távhő A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam