2019. november 17., Gergő, Hortenzia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eljött a megújuló energiát használó ingatlanok ideje

A Takarék Index elemzése szerint a most épülő fővárosi társasházi lakások majdnem fele várhatóan már megfelel a 2021-től életbe lépő szigorú energetikai elvárásoknak.

Készülnek az energiahatékonysági szabályok nagyfokú szigorodására a családi házat vagy társasházi lakást építők. A 2020-ban átadni tervezett lakások körében az ismert energetikai paraméterekkel rendelkező otthonok majdnem kétharmada használ majd megújuló energiát – írja az elemzés alapján a Világgazdaság online kiadása.

2021. január 1-je után ugyanis már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely legalább „közel nulla energiaigényű”, azaz energia­hatékonysága eléri a költséghatékonyság szintjét, valamint legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ.

Bár a szigorítás kezdőpontja még távolinak tűnik, mégis közelebb van, mint gondolnánk, mert a megfelelő energiahatékonysági minősítést a használatbavételi engedély kiadásánál vizsgálják. Könnyen előfordulhat, hogy egy idén építési engedélyt szerző családi háznál a szakemberhiány miatt csak jövőre kezdődik el a kivitelezés, és 2021-re csúszik a használatbavétel.

Fotó: pxhere.com

A Takarék Index elemzői szerint akár már a 2018 második felében megterveztetett házak esetében is szükség lehetett erre az előrelátásra, mert a kivitelezések befejezése szintén könnyen csúszhat az építőiparban tapasztalható nehézségek miatt.

A megújuló energiát használó lakások aránya is folyamatosan nő: az idén elkészülő ingatlanoknál 35 százalék, a 2020-ban átadni tervezetteknél már 64 százalék. 2021-től pedig – a szigorítás miatt – már valamennyi lakás használ majd legalább 25 százalékban megújuló energiát.

Az energetikai szabályok szigorodása a felújításokat és bővítéseket is érinti: 2018 januárjától a saját forrásból finanszírozott felújításoknál is a költségoptimalizált követelményrendszert kell teljesíteni, bár a nem jelentős felújításnál elegendő az új szerkezeteknek megfelelni a feltételeknek.

Neked ajánljuk
Ez a világ legnagyobb passzívház-projektje Sáros rögök és áramkörök Zöldtetők: Tervezés, kivitelezés, gondozás Műanyag-újrahasznosító céget vásárolt a MOL A jegybankoknak is jut szerep a klímavédelemben
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam