2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az üveggyapot a szigetelés új sztárja

Épületeink szigetelése hosszú távú, akár 50 évre szóló befektetés, amely évtizedekig szolgálja családunk komfortját. Ezért sem mindegy, hogy milyen technológiával készült a felhasználandó anyag, és milyen hatással van szűkebb és tágabb környezetünkre.

Az Ecose egy olyan, a Knauf Insulation által szabadalmaztatott gyártási technológia, amit – többek között – az üveggyapot előállításánál is használnak. Glükózalapú kötőanyaga nem tartalmaz hozzáadott kőolaj-alapanyagú vegyipari anyagokat, fenol-formaldehidet vagy akrilt, ezért az így gyártott üveggyapot szigetelőanyag egészségvédelmi szempontból is előnyös – derül ki a humusz.hu ismertetéséből.

Az Ecose-technológiával készülő üveggyapot számos szempontból előnyösebb, mint a hagyományos kőzetgyapot:

  • Míg a kőzetgyapot esetében bazaltköveket kell kibányászni, robbantani, zúzni, majd szállítani nagy teljesítményű gépekkel, addig az üveggyapot előállítása kevesebb energia és energiahordozó közreműködését igényli.
  • Az üveggyapot első számú előnye, hogy alapanyaga 80-90 százalékban újrahasznosított üveghulladék.
  • A gyártás következő lépése mindkét anyag esetében a hevítés, az üveggyapot gyártása ebben a fázisban is kevesebb energiát igényel.
  • Az üveggyapot tömörítésének köszönhetően hozzávetőleg harmadannyi helyet foglal, mint kőzetből készült versenytársa. Így tárolása és mozgatása is egyszerűbb.
Fotó: Knauf Insulation UK/youtube.com

Mivel az Ecose üveggyapot nem éghető, hidrofób, ásványi alapanyagú, ön- és alaktartó, kiváló hő- és hangszigetelő, valamint használata egészségvédelmi szempontból is előnyösebb a hagyományos üveggyapothoz képest, érdemes komolyan fontolóra venni a felhasználását.

Fotó: Knauf Insulation/facebook.com
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam