2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem elég, ha bezárjuk magunk mögött az ajtót

Évente 4,3 millió ember halálát okozzák a beltéri légszennyezettséggel összefüggő betegségek. Fontos a megelőzés, a szakértők a természetes anyagok használatára hívják fel a figyelmet.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérései alapján a városlakók több mint 80 százaléka él veszélyes mértékű légszennyezésben. Ami nemcsak ránk, emberekre veszélyes, hanem az ökoszisztémára is – írja a hirado.hu.

Ma már elérhetők olyan készülékek, amelyek figyelemmel kísérik a lakásban a hőmérsékletet, a relatív páratartalmat, illetve a szén-dioxid koncentrációját – tájékoztatott Szigeti Tamás levegőhigiénés szakértő az M1 Kék bolygó című műsorában.

A szén-dioxid-koncentráció kültéri környezetben általában 400 ppm, zárt térben azonban folyamatosan emelkedik, és ha eléri az 1500-1600 ppm-et, akkor egy általános iskolás gyereknél fáradékonyság jelentkezik.

Fotó: pxhere.com

A beltéri levegőminőséget több tényező is befolyásolja, egyrészről a kültéri levegőminőség, másrészről pedig az a nagyszámú légszennyező forrás,
amely megtalálható az otthonainkban, az iskolákban és az irodaépületekben.

A beltéri levegő szennyezőit három nagy csoportba lehet sorolni: vannak a fizikai paraméterek, mint a hőmérséklet, a páratartalom vagy éppen a szellőztetés. A második csoportba tartoznak a kémiai légszennyezők, a harmadikba pedig a biológiai ágensek, például a baktériumok, gombák és a pollenek.

Az illékony szerves vegyületek kibocsátásával a bútorok, a függönyök, a különböző kárpitok, a tisztítószerek, valamint a kozmetikumok, de még az elektronikai eszközök egy része is nagymértékben hozzájárulhat a beltéri levegő rossz minőségéhez.

A farostlemezből készült bútorok esetén például magas a formaldehid-kibocsátás, amely káros az egészségre.

Bútoraink festéséhez is választhatunk természetes alapanyagokat

Isza Ágnes, az Azúr Bagoly Alkotóműhely alapítója olyan technikával dolgozik, amely egy lehetséges megoldásra, a tejfestékek használatára hívja fel a figyelmet.

A tejfesték több ezer éves múltra visszatekintő festékfajta, lényegében ugyanezekből az alkotóelemekből kevertek festéket már az ókorban is. A festék két fő összetevője a mész és a tejfehérje, ez adja meg a festékalapot, a színek pedig ásványi színezékekből vannak kikeverve.

A tejfesték mentes az illékony szerves vegyületektől. Amellett, hogy a termék környezetbarát, egyszerű bánni is vele: gyorsan szárad, alapozás nélkül használható, és bármilyen felületen alkalmazható.

Isza Ágnes elmondta: vannak teljesen természetes és jó ellenálló képességű viaszok és olajok is, amelyekkel le lehet zárni a tejfesték felületét, és anyagtól függően akár teljesen vízálló védelem is kialakítható.

Neked ajánljuk
Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet Az Európai Bizottság javítaná az épületek energiahatékonyságát Az okostégla jelentősége tovább nőhet a szigorodó energetikai előírásokkal Medvét láttak Miskolcon (videóval) Málnatermesztés a sivatagban? Igen!
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam