2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Reneszánszukat élik a természetes építőanyagok

Óvoda, iskola és szálloda épül hamarosan fából Magyarországon, Bécsben pedig 24 emeletes favázas irodaházat adtak át. Egyre több helyen tűnik fel újra építőanyagként a vályog is.

Vályog helyett néhány évtizede betonra váltott a modern építőipar, amely, miután szinte teljesen száműzte az építészetből a természetes építőanyagokat, például a vályogot, a szalmát és a fát, a leginkább környezetterhelő iparággá változott – derül ki Sándor Tünde Világgazdaságban megjelent írásából.

Homokból helyenként máris súlyos hiány mutatkozik, de kizárólag a hatalmas mennyiségű energiát felhasználó cementgyártásra sem épülhet a jövő, ezért a fenntarthatóság és az energiahatékonyság jegyében egyre többen kanyarodnak vissza a gyökerekhez – mondta el Bíró Péter, a Környezettudatos Építők Szövetségének kommunikációs vezetője.

Így újra terjedőben van a természetes építőanyagok, azaz a folyamatosan termelhető fa, szalma, kender, illetve a vályog használata.

2019-ben Bécsben befejeződik a világ legmagasabb, fából készült toronyházának építése Fotó: www.wien.gv.at

A modern építészet által kifejlesztett technológiáknak köszönhetően megszűntek a megvalósíthatósági korlátok: Bécsben elkészült az első favázas, szalma, azaz természetes hőszigetelésű 24 emeletes irodaépület. Az európai példák láttán Pécelen is belevágtak, és hamarosan megépül egy favázas, vályogtechnológiával kombinált óvoda, majd egy iskola és egy kollégium építése következhet Magyarországon.

A bioépítészet terjedését nagyban segíti, hogy a környezettudatos épületek akár 60 százalékkal kevesebb energiával hűthetők és fűthetők. Bár egy jól megtervezett ház 10-15 százalékkal többe kerül, mint az úgynevezett hagyományos kőházak, de akár aktív házzá is fejleszthető. 

A cikk teljes terjedelmében a Világgazdaság keddi számában jelent meg.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam