2020. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A dugók pukkanásától a paloták burkolásáig – a parafa diadalútja

A világ a megújuló építőanyagok lázában ég – a fa, a bambusz és a kender után új sláger van születőben: egy berlini építészstúdió parafával borított családi háza a méltatlanul periféria szorított nyersanyagban rejlő különleges lehetőségekre hívja fel a figyelmet. 

A Rundzwei stúdiónak köszönhetően a meleg színekben játszó, bársonyos tapintású anyag a borosdugók és üzenőtáblák világából utat talált az építészet berkeibe – és nem csak a háttérben megbújó szigetelésként: egy egész épület külső burkolatát készítették el parafából.

Az időjárással együtt változó árnyalatok és mintázatok különleges esztétikai hatásán túl a tervezőket az anyag környezetbarát tulajdonságai ragadták meg.

Igazi megújuló és természetes erőforrásról van szó: a termőképes korba ért paratölgyekről akár 9 évente is be lehet gyűjteni a parafát, a fa teljes élettartama alatt – ami akár 250 év is lehet.

Fotó: Rundzwei/facebook.com

A parafa kiváló hő- és hangszigetelő, ráadásul párazáró tulajdonságokkal rendelkezik

A parafa előállításával foglalkozó portugál Amorim igazgatója, Carlos De Jesus szerint az anyag nem csak azért figyelemre méltó, mert a termelése és a használata is kis károkozással jár – ennél sokkal szélesebb értelemben véve környezetbarát: a parafa előállítására szolgáló erdők egyben hozzájárulnak a máskülönben száraz területek vízháztartásának szabályozásához.

Fotó: Rundzwei /facebook.com
Neked ajánljuk
Bioreaktorrá alakítanának át egy chicagói épületet Vízgyűjtő falakat tervezett a kiszáradó városokba Hamarosan jöhetnek az áramtermelő ablakok A karbonsemleges működés már kevés Mókás szemétevő malommal tisztul a baltimore-i kikötő
Tovább a forrásra: architecturaldigest.com
Vissza
Hírfolyam