2021. március 7., Tamás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kicsi, környezettudatos és kényelmes? Az IKEA szerint lehetséges!

A fokozott urbanizáció, a klímaváltozás és a természetes nyersanyagok hiánya miatt a jövőben egyértelműen újra kell gondolnunk a lakásokkal kapcsolatos elképzeléseinket, hogy a városokban élők számára fenntartható, megfizethető és társadalmilag egyenlő lakhatási feltételeket teremtsünk.

Az IKEA útjára indított egy lakhatással foglalkozó projektet, hogy olyan megoldásokat dolgozzon ki, amelyekkel a rendelkezésre álló lakóterek maximális hasznosítása a funkcionalitás terén kötött kompromisszumok nélkül valósulhat meg – derül ki a Pénzcentrum írásából. 

Ezért keresi a vállalat azokat a rugalmas és innovatív megoldásokat, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy kis lakásaikkal kapcsolatban továbbra is nagy álmokat dédelgethessenek. Ebben nyújt segítséget az ORI-val együtt kifejlesztett ROGNAN robotbútor. Az amerikai startup cég modern lakóterekbe fejleszt robotbútorokat, illetve különleges megoldással növeli a korlátozott alapterületű lakások kihasználtságát.

Az együttműködés következtében született meg a ROGNAN, amely egy kis terű lakásokra optimalizált robotikus bútorcsalád.

A ROGNAN robotbútor az ORI robotikus platformjára és az IKEA PLATSA tárolómegoldás geometriájára épül. Ennek köszönhetően tulajdonosa saját igényei szerint alakíthatja a bútorok funkcióját, elrendezését és megjelenését, ami tudatosabb, környezetbarátabb hozzáállást tesz lehetővé, és meghosszabbítja a termékek élettartamát, hiszen a bútor adaptálható az élet által diktált változó igényekhez. 

Fotó: urdesign/youtube.com

„Hosszú ideje fejlesztünk megoldásokat kis terű otthonokba, és pontosan tudjuk, hogy a lakásokban a legnagyobb kihívást egyrészt a tárolás jelenti, másrészt pedig, hogy elegendő hely jusson mindenre” – hangsúlyozta Seana Strawn, az IKEA of Sweden új innovációkért felelős termékfejlesztője.

A ROGNAN sajátosságait ismertetve a fejlesztő elmondta: az egyes darabok méretének csökkentése helyett „a bútor igazodik az éppen aktuális funkcióhoz. Amikor alszol, nincs szükség a kanapéra. Amikor a gardróbszekrényt használod, nincs szükség az ágyra, és így tovább”.

A ROGNAN robotbútor elsőként Hongkongban és Japánban kerül bevezetésre 2020-ban.

Neked ajánljuk
Az építészek nem ismernek lehetetlent Hogyan lesz meleg a passzív házban? Milyenek lesznek a jövő városai? Fukushima: az atomerőmű végleges elbontását 2050-re tervezik Elektromos mobilitás: bővül a hazai töltőhálózat
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam