2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árnyas fákkal a magas villanyszámla ellen

Ha kertes házat építünk, nem csak a megfelelő nyílászárók és szigetelés kiválasztásával vagy a szobák észszerű beosztásával tehetünk a nyári komfortérzetünk emeléséért és a klímaberendezés energiahasználatának csökkentéséért – leendő kertünket is az ügy szolgálatába állíthatjuk.

Nyilván nem mindegy azonban, hogy hány évet kell várnunk arra, hogy árnyat adó lombkorona terebélyesedjen a falaink előtt, illetve hogy mennyi időbe és energiába kerül a csemeték ápolása. A mentsmegegyfat.hu összegyűjtötte azokat a fafajtákat, amelyek gyors növekedésükkel megoldást jelenthetnek ezekre a problémákra:

Magyarországon a köztudatban a gyorsan növő fák között a nyár, akác és fűz terjedt el leginkább, de vannak további alternatívák:

Shan Tong

A császárfa nemesített változata. Növekedési gyorsaságban és fagytűrésben jóval felülmúlja az alapfajt. Ez a faj képes akár –29 C°-os hőmérsékletet is maradandó károsodás nélkül elviselni. Évente növekedése eléri a 2-3 méteres magasságot és a körülbelül 5 centiméteres törzsátmérő-vastagodást.

Árnyat adó császárfa Fotó: I, Jean-Pol GRANDMONT/Wikimedia Commons

Enyves éger (Alnus glutinosa)

Ez a 20 méteres magasságot is elérő növény keskeny, kúpos formájú koronával rendelkezik. Az első években intenzív a növekedése, egy 5 éves példány 4 méter magasságú. 

Fotó: Willow/Wikimedia Commons

A Vörös levelű májusfa

(Prunus virginiana ‘Canada Red’)

6-8 méterre növő, gyors növekedésű, kis termetű díszfa. Levelei kihajtáskor zöldek, majd júniusra gyönyörű bordó színűek lesznek. Kimondottan a napos helyeket kedveli, vízigénye nem nagy. Amellett hogy kitűnő dekoráció, és hamar árnyékot adó fa, gyümölcse is igen finom.

A vörös levelű májusfa termése Fotó: Thayne Tuason/Wikimedia Commons

A mentsmegegyfat.hu cikkéből további gyorsan növő fafajtákat is megismerhetünk.

Neked ajánljuk
Ez az irodaház a jövő városainak hírnöke Áder János: Az innovációs házépítő verseny ötleteit hasznosítani kell Az elfoglalt városlakóknak sem kell lemondaniuk a saját kiskertről Trópusi vihar pusztít Houstonban Kis képes lepkeház – Könyv és művészeti alkotás
Tovább a forrásra: mentsmegegyfat.hu
Vissza
Hírfolyam