2020. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már nem a déli tájolás a sláger?

Míg korábban egyértelműen hódított a déli tájolás, mára a vásárlók egy része, félve a mind nagyobb nyári hőségtől, alaposabban átgondolja a csak délre tájolt szobákkal rendelkező lakások vásárlását.

Korábban az északi fekvést a sötét és nyirkos lakásokkal azonosították, ma már egyre inkább – ám jellemzően csak a nyári hónapokban – a kellemes hűvös jut először eszükbe róla. Az OTP Ingatlanpont összeszedte, piaci szempontból mit érdemes tudni a fekvésről, kilátásról – idézi Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjét a Portfolio.

„A hőérzet és hőigény természetesen szubjektív tényező, és nem szabad eltekinteni attól sem, hogy télen viszont előny a világosabb déli fekvés. Ugyanakkor nem kizárt, hogy az érzékelhető klímaváltozás hatására a jövő slágere inkább az északi tájolású, naptól védettebb, árnyékos lakás lesz” 

– mondja Valkó Dávid. A nagy meleg ellen persze lehet sokféle árnyékoló megoldással is védekezni, és az új építésű lakások nagy része klimatizált, vagy igény esetén felszerelhető légkondicionálóval. Mindezek azonban többletköltséget jelentenek, sőt az utóbbit sokan nem is szeretik, esetleg allergiásak rá. 

A melegtől való tartózkodás miatt a nyári hőségre érzékenyebb lakásvásárlók már most kezdenek elfordulni a déli tájolástól, inkább az északi, északnyugati fekvésű ingatlanokat keresik, így a déli fekvés tradicionális árelőnye is eltűnhet, főleg az elsősorban nyáron használt nyaralók és üdülők piacán.

Neked ajánljuk
Esélyt kap a maradék hungarocell – nehezen kezelhető hulladékból hasznos termék Egyre többen keresik az energiatakarékos lakásokat Burjánzó falak és a víz zenéje – élő kápolna tiszteleg Szent Ferenc előtt Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban Adomány a szegedi Klinikai Központ dolgozóinak
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam